Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Zrobisz z nich genialną marynatę

Kuchnia Data publikacji: 24 marca 2024

Polacy kochają kiszonki. Są one nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy grupy B, E, K, C oraz prowitaminy A. W kuchni polskiej można znaleźć całą gamę przepisów na kiszoną kapustę, ogórki, a nawet cytryny.

Jednak nie tylko kiszonki goszczą na naszych stołach. Równie dużą popularnością cieszy się, chociażby woda po ogórkach, która między innymi przyspiesza metabolizm, a pita regularnie zakwasza organizm oraz zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Świetnie nadaje się również do rozmaitych potraw i marynat. Poniżej przedstawiamy przepis na jedną z nich.

Uniwersalna marynata na grilla do mięsa i warzyw

Nie tylko kiszonki są bogate w witaminy, również zalewa, w której są przygotowywane, jest wielką bombą witaminową. Dlatego wykorzystaj ją jako marynatę do mięsa. Dlaczego? Otóż woda po ogórkach kiszonych nadaje mięsu kruchości oraz delikatności i sprawia, że jest ono soczyste.

W internecie znajdziesz wiele przepisów na marynatę, jednak my stawiamy na uniwersalność. Dlatego przedstawiamy przepis, który nas zachwycił i często z niego korzystamy podczas grillowania. Ta marynata będzie pasować do każdego mięsa, zaczynając od karkówki, poprzez delikatną pierś z kurczaka, na szaszłykach z warzywami kończąc. Czas przygotowania to tylko kilka minut!

Aby przygotować marynatę, potrzebujesz następujące składniki:

  • ⅓ szklanki wody po kiszonych ogórkach;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki oregano;
  • 1 łyżka tymianku;
  • 1 łyżka słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku;
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ½ łyżeczka pieprzu.

Przygotowane przyprawy należy połączyć z wodą po ogórkach w dużym pojemniku, tworząc jednolitą mieszankę. Do tak przygotowanej marynaty dodaj mięso (możesz je delikatnie ponacinać lub ponakłuwać, aby jeszcze lepiej wchłonęło aromat marynaty) i odstaw je do lodówki w zamkniętym pojemniku na kilka godzin.

Pamiętaj! Im dłużej będziesz marynować mięso, tym lepszy będzie efekt. Dlatego warto przygotować mięso dzień wcześniej, aby przez noc mogło spokojnie chłonąć aromat z przypraw i nabierać delikatności dzięki wodzie z ogórków kiszonych.

Podobne artykuły