Moje kolejne podejście do chleba litewskiego. Tym razem proporcje składników podaję w gramach, a nie na szklaki jak poprzednio – tak jest dokładniej, a nieraz ma to duże znaczenie. Chleb jest w smaku lekko słodkawy, mocno aromatyczny. Mimo sporej ilości kminku nie jest on zbyt dominujący. Miękisz jest dosyć wilgotny (66% mąki żytniej 34% mąki pszennej), ale ze względu na dodatek mąki pszennej nie jest zbity jak w typowym razowcu.
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg.
Składniki
Zaczyn
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 110 g mąki żytniej 1150 (lub 40 g żytniej razowej 2000 + 70 g żytniej jasnej 720, razem 110 g)
- 110 g wody
Zaparka
- 3 łyżki słodu żytniego litewskiego (lub 2 łyżki słodu jęczmiennego jasnego + 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemnego (albo melasy))
- 40 mąki żytniej 1150 (lub 20 g żytniej razowej 2000 + 20 g żytniej jasnej 720, razem 40 g)
- 2 łyżeczki kminku całego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 160 ml wody (wrzątku)
Ciasto
- cały zaczyn
- cała zaparka (wystudzona)
- 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g)
- 215 mąki pszennej 450
- 3 łyżeczki cukru (miodu)
- 1,5 łyżeczki soli
- 215 ml wody