Zbyt kwaśna zupa? To może przytrafić się każdemu. Co wtedy zrobić i jak uratować zbyt kwaśną zupę? Oto trik, który musisz znać.
Cukier albo miód
Aby przełamać kwaśny smak zupy, można zastosować kilka trików. Jednym z nich jest dodanie pół łyżeczki miodu lub cukru. Te substancje słodzące idealnie przełamują kwaśny smak np. pomidorów. Pamiętajcie, że dla każdego kwaśna zupa oznacza coś innego.
W zależności od tego, jaki efekt chcecie uzyskać, może być potrzebna większa ilość miodu. Dlatego powoli doprawiajcie do smaku i sprawdzajcie, czy już wam odpowiada. Nie chcielibyśmy przecież przedobrzyć w drugą stronę i sprawić by zupa była zbyt słodka.
Śmietana kremówka
Czasem, aby zupa straciła swoją kwasowość w smaku, wystarczy ją zabielić śmietaną kremów. Bardzo dobrze niweluje ona kwaśny smak. Gdy jednak okaże się, że nadal jest zbyt kwaśna, wtedy możecie spróbować ją jeszcze dosłodzić.
Ryż
Jednym z dodatków do zupy, który ją odkwasza, jest ryż. Jeśli więc zrobiliście np. zupę pomidorową, która wydaje się zbyt kwaśna, to dodajcie do niej ryżu. Gotujcie ją jeszcze, tak długo ile wymaga tego ryż i podajcie w ten sposób, zamiast z makaronem. Na pewno kwasowość zupy zmaleje.
Wiecie, dlaczego zupa pomidorowa wychodzi Wam zbyt kwaśna? Na pewno używacie zbyt dużo koncentratu z pomidorów. Spróbujcie, zamiast niego użyć pulpy pomidorowej. Ja przez długi czas robiłam też własne przeciery na zupę pomidorową i wtedy wychodzi idealna. Co do kwasowości innych zup jest to kwestia ilości składników. Niektórzy lubią też bardziej kwaśne zupy, ale gdy przesadzicie, wykorzystajcie jeden z tych trików!