Śliwki to popularne sezonowe owoce, cenione za ich właściwości zdrowotne. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na mikroflorę jelitową, antyoksydantów, zapobiegających starzeniu się komórek i prowadzących do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a także zawierają mnóstwo witamin z grup A, B, C oraz K. Nie wszyscy jednak powinni je spożywać. Sprawdź dlaczego!
Osoby zmagające się z cukrzycą, otyłością, czy innymi chorobami metabolicznymi powinny szczególnie zwrócić uwagę na spożycie śliwek suszonych. Zawierają one aż około 240 kcal na 100 g produktu. Lepszym wyborem dla takich osób mogą okazać się świeże śliwki, które w 100 g zawierają około 46 kcal. Jednak i w tym przypadku warto zachować umiar w ich spożyciu.
Nietolerancja salicylanów to reakcja wynikająca z nadwrażliwości, m.in. na kwas salicylowy. Dla osób z tą przypadłością niestety mamy złą wiadomość. Ze względu na wysoką zawartość salicylanów śliwki mogą wywoływać niepożądane objawy, takie jak duszności, pokrzywka, czy problemy ze strony układu pokarmowego.
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS) również powinny unikać spożywania śliwek, ponieważ mogą one wzmagać wzdęcia i nasilać niepożądane objawy IBS. Głównie przez wysoką zawartość fruktozy i sorbitolu śliwek nie zalicza się do preferowanej dla zmagających się z zespołem jelita drażliwego grupy produktów low-FODMAP.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.