5 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Zdrowie Data publikacji: 20 stycznia 2017

Oczywiście mówimy tutaj o naturalnej, gorzkiej czekoladzie. Czekolady mleczne lub inne wyroby czekoladopodobne zawierają mało naturalnego kakao, a są głównie listą dodatków ulepszających ich smak. Dlatego gdy decydujemy się na czekoladę, sięgamy po tradycyjną gorzką i ciemną kostkę :)

1. Czekolada obniża ciśnienie krwi

Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Wszystko dzięki uwolnieniu tlenku azotu, który znajduje się w naczyniach krwionośnych i zwiększeniu ich przepustowości. Dlatego parę kostek dziennie gorzkiej czekolady jest dobra dla osób, które borykają się z nadciśnieniem.

2. Poprawia pracę mózgu

Gorzka czekolada, która co najmniej w 60% zawiera kakao pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu. Łatwiej jest się nam skupić i zapamiętywać informacje. Dlatego jest bardzo korzystna dla osób, które pracują umysłowo lub mają duży materiał do przyswojenia np. studenci podczas sesji, która akurat trwa.

3. Zwiększa poziom dobrego cholesterolu

Dobrze na pewno wiecie, że istnieje zły i dobry cholesterol. Ważne jest by zwiększać poziom tego dobrego, a tak się dzieje podczas jedzenia gorzkiej czekolady. Jest ona bowiem źródłem kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy.

4. Poprawia nastój

Gdy czujesz się gorzej psychicznie zjedz parę kostek czekolady. Stymuluje ona wydzielanie się kortyzolu, który inaczej zwany jest hormonem stresu. Dlatego w sytuacjach stresowych gorzka czekolada może po prostu poprawić Ci nastrój.

5. Czekolada chroni skórę

Badania potwierdzają, że regularne spożywanie ciemnej czekolady chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest to więc szczególnie korzystne podczas lata.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły