Naukowcy odkryli nowy Super Food – nasze babcie znały go już od dawna! Zobaczcie co to.

Zdrowie Data publikacji: 14 listopada 2018

Uczniowie prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni dowiedli, że sok z aronii to kolejny superfood, który chroni układ krążenia i zapobiega chorobom nowotworowym. Skuteczniejszy jest nawet pięciokrotnie bardziej niż lampka czerwonego wina. Nas to nie dziwi, nasze babcie wiedziały o tym już od dawna :)

Właściwości zdrowotne soku z aronii

Aronia zawiera polifenole, które mają działanie przeciwnowotworowe i zapobiegają chorobom układu krążenia. Aby w pełni czerpać z ich właściwości należy przygotować sok również ze skórek aronii. Dobroczynnych polifenoli jest właśnie w niej najwięcej. Badacze sprawdzili 5 różnych win ze średniej półki cenowej, sok z aronii pokonał każde z nich. Podobno sok z aronii zawierający wszystkie dobre jej właściwości ma być wprowadzony na rynek przez jedną z firm, która po zapoznaniu się z wynikami badań postanowiła uruchomić linię produkcyjną.

  1. Sok z aronii wzmacnia odporność (dlatego też stosowały go nasze babcie)
  2. Aronia jest bogata w witaminy C, K, E, A, B6
  3. Zawiera kwas foliowy
  4. Znajdziemy w niej również wapń, sód, cynk, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, żelazo, fosfor i magnez
  5. Działa antynowotworowo
  6. Pomaga w problemach z układem pokarmowym
  7. Oczyszcza organizm z toksyn
  8. Zmniejsza poziom złego cholesterolu
  9. Hamuje rozwój chorób oczu
  10. Niweluje skutki promieniowania monitorów

Przepis na sok z aronii

Sok z aronii przygotowywała już moja babcia. Dzisiaj podpowiem Wam jak ona go robiła, możecie wykorzystać ten sam sposób. Sok ten jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, chociaż nie każdy musi polubić ten trochę cierpli smak. Warto jednak zacząć go pić ze względu na liczne właściwości prozdrowotne.

Składniki

  • 1kg owoców aronii
  • 30 liści wiśni
  • 1kg cukru
  • 1,5l wody

Przygotowanie

  1. Owoce i liście należy umyć, a następnie włożyć je do garnka
  2. Następnie zasyp je cukrem i dodaj wodę
  3. Zagotuj, a następnie na małym ogniu gotuj jeszcze przez pół godziny
  4. Odstaw wszystko do ostudzenia i odcedź sam sok
  5. Jeśli zużyjesz go szybko, możesz przechowywać w lodówce, ale również można zawekować go na zimę

Źródło artykułu: https://wieleliter.pl/2018/11/13/mlodzi-naukowcy-odkryli-kolejny-superfood

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły