Imbir pochodzi z Azji i był stosowany jako lek ziołowy i przyprawa przez tysiące lat. Woda imbirowa jest bardzo skuteczna w procesie odchudzania oraz dobrze wpływa na nasze ogólne zdrowie. Dzisiaj dowiecie się jak ją przygotować i dzięki temu spalić tłuszcz w obrębie uda i talii.
Pamiętaj jednak, że żaden naturalny suplement diety nie wykona całej pracy za Ciebie. Efekty nie będą widoczne jeśli jednocześnie nie skupisz się na swojej diecie i nie zaczniesz jeść zdrowiej. Tak naprawdę nie musisz przechodzić na żaden rygorystyczny plan żywieniowy. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety kilak zdrowych nawyków:
- Ogranicz sól i tłuszcz (np. panierowane kotlety, mocno solone potrawy)
- Pij więcej wody
- Ogranicz cukier lub z niego całkowicie zrezygnuj
- Jedz więcej warzyw
- Nie jedz fast-foodów oraz gotowych dań lub je ogranicz o minimum
- Ogranicz węglowodany w postaci białego pieczywa – zamień je na ciemne pełnoziarniste produkty
- Ogranicz alkohol
Już samo przestrzeganie takich zaleceń żywieniowych i picie wody imbirowej pozwoli Ci schudnąć i stracić kilka centymetrach w miejscach, które dla kobiet są bardzo istotne.
Oprócz tego możesz liczyć na to, że napój ten pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie.
- Zmniejsza ilość złego cholesterolu
- Działa przeciwzapalenie
- Hamuje wolne rodniki
- Chroni przed rakiem
- Pomaga usuwać z organizmu toksyny
- Dobrze wpływa na żołądek
- Działą przeciwbólowo
- Zwiększa odporność i działa jak naturalny antybiotyk podczas przeziębień
- Łagodzi bóle menstruacyjne
- Zapobiega gazom
Przepis na wodę imbirową
Praktyka Ajurwedy pokazuje, że spożywanie imbiru może utrzymać wagę pod kontrolą. Wielu badaczy to potwierdziło. W badaniu wykazano, że nadwaga szczurów, które przyjmowały gingerol (związek w imbiru), ulegała spadkowi. Waga mogła zmienić się już w okresie trzydziestu dni, a do tego wykazano poprawę poziomu leptyny i cukru. Leptyna odgrywa rolę w odczuwaniu satysfakcji i pełni po posiłku.
Naukowcy potwierdzili, że suplementacja imbirem pomaga walczyć z otyłością wywołaną dietą wysokotłuszczową. Do tego wpływał on na poprawę poziomu cholesterolu we krwi. Zobaczcie zatem jak przygotować wodę imbirową.
Składniki
- 250ml wody
- 1,5cm imbiru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
- Wodę przelej do garnuszka
- Dodaj pokrojony w plasterki i wcześniej obrany imbir
- Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut
- Odlew wodę imbirową do kubka i poczekaj, aż trochę ostygnie
- Następnie dodaj sok z cytryny i wypij
Podczas suplementacji zaleca się by pić 1-2 szklanki napoju dziennie. Najlepiej podczas głównych posiłków w ciągu dnia czyli śniadania i kolacji. Wodę imbirową możemy przygotować w większej ilości na zapas i pić zimną. Kurację stosujemy przez 14 dni, robimy tydzień przerwy i znów możemy do niej powróci.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.