Maszynka do mięsa – ręczna czy elektryczna?

Porady Data publikacji: 17 września 2021

Miłośnicy dań mięsnych, którzy przepadają za gotowaniem zróżnicowanych potraw, zdecydowanie powinni zaopatrzyć się w takie urządzenie jak maszynka do mięsa. Za jej pomocą jesteśmy w stanie przyrządzić pyszną lasagne, pulpety oraz kotlety, bez konieczności poświęcania zbyt dużej ilości czasu. Co więcej, świeżo zmielone mięso jest znacznie lepsze niż gotowe odpowiedniki kupione w sklepie w hermetycznym zamknięciu. To bardzo dobra opcja również dla wszystkich osób, które przywiązują sporą wagę do jakości jedzenia oraz tego, by artykuły spożywcze pochodziły z dobrego źródła. Obecnie na rynku można znaleźć wersje ręczne oraz elektryczne. Czym wyróżniają się obie z nich?

Ręczna maszynka – kiedy warto się na nią zdecydować?

Modele manualne były powszechnie używane jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Dziś spotyka się je stosunkowo rzadko, chyba że stanowią część kuchennego wyposażenia od wielu lat. Niestety mają one sporo minusów. Przede wszystkim za pomocą ręcznych egzemplarzy zmielimy tylko dosyć miękkie produkty, w przeciwnym wypadku trzeba bowiem użyć sporo siły. Co więcej, możliwości wykorzystania są mocno ograniczone. Kolejną kwestią jest słaba stabilność. Tego typu maszynki przytwierdza się do blatu i trzeba mocno uważać, aby w trakcie mielenia nie doszło do zsunięcia się urządzenia. Niestety w sytuacji gdy chcemy zmielić nieco twardsze, produkty może to być prawdziwym wyzwaniem.

Dla kogo zatem jest polecana taka maszynka do mięsa? Przede wszystkim dla osób, które raczej rzadko wykorzystują tego typu sprzęt i w związku z tym nie chcą wydawać dużych sum. Ręczne wersje to koszt rzędu 100 zł, tymczasem za model elektryczny należy zapłacić co najmniej kilkaset złotych, a za bardziej profesjonalne wersje nawet kilka tysięcy. Ręczna maszynka jest odpowiednia również wtedy, gdy chcemy przerobić niewielką ilość mięsa i w związku z tym nie zależy nam na wydajności.

Załącznik:
maszynka do mięsa.jpg

Maszynki elektryczne i ich zalety

Choć tego typu urządzenia są droższe, zdecydowana większość osób decyduje się właśnie na takie modele. To także niezbędny sprzęt w każdym obiekcie gastronomicznym. Ma on wiele zalet. Przede wszystkim zapewnia bardzo dużą wydajność, choć ostateczny wynik zależy od mocy urządzenia. W gastronomii często wykorzystuje się maszynki, które są w stanie przerobić nawet ponad 300 kg mięsa w ciągu godziny.

  • W przypadku zastosowań domowych, wystarczająca moc urządzenia będzie plasować się na poziomie kilkuset watów. Bez problemu poradzi sobie z twardym mięsem oraz zapewni szybkość mielenia na przyzwoitym poziomie. W restauracjach najczęściej wykorzystuje się sprzęty, których moc to minimum 750 W, przy czym te najbardziej zaawansowane osiągają moc nawet ponad 2000 W.
  • Kolejną kwestią jest jakość i rodzaj sitek. Stanowią one bardzo ważny element maszynki, gdyż znajdują się na końcu otworu wylotowego. Im lepszej jakości sitka, tym są one bardziej wytrzymałe, co przełoży się na wydajniejszą pracę. W zestawie często znajdują się różne rodzaje elementów, pozwalające na uzyskanie mniejszego lub większego stopnia zmielenia.

Jeśli chcemy, aby maszynka do mięsa posłużyła nam jak najdłużej, warto zdecydować się na solidny model, w całości wykonany ze stali nierdzewnej. Istotną kwestią jest ponadto łatwość demontażu, która przekłada się także na możliwość utrzymania sprzętu w czystości i zachowania jego higienicznego charakteru. Przydatną funkcjonalnością jest ponadto wyposażenie w silnik zabezpieczony przed przegrzaniem. Jego obecność pozwoli cieszyć się bezawaryjną pracą na długi czas.

Podobne artykuły