Liście jarzębiny – jak je wykorzystać. Jakie mają właściwości?

Zdrowie Data publikacji: 2021-06-08

Liście jarzębiny nie są aż tak charakterystyczną częścią tej nietuzinkowej rośliny, jak jej owoce, jednak wciąż wiele osób pamięta o ich fantastycznych właściwościach oraz ciekawych zastosowaniach. Jarzębina jest rośliną z rodziny różowatych i zachwyca swoimi drobnymi owocami w kolorze czerwonym, z których dzieci nieustannie robią korale oraz piękne bukiety. To popularne drzewo można spotkać w parkach, przy szkołach, a nawet wzdłuż ulic, gdyż jest niezwykle odporne na suszę, jak i mróz. Jarzębina wspomaga odporność, niweluje wzdęcia oraz jest doskonałym rozwiązaniem podczas zaparć. Jednak to nie są wszystkie jej drogocenne właściwości.

Jak wygląda liść jarzębiny?

Jarząb pospolity to dość niskie drzewo, które może maksymalnie osiągać ok. 15 metrów. Zazwyczaj w parkach czy przy drogach znajdziemy jednak dużo niższe okazy. Jarzębina posiada dość gładką korę, a najbardziej charakterystycznym elementem tej rośliny są owoce. Owoce jarzębiny są bardzo małe, kształtem przypominają kuleczki w kolorze czerwonym. Każda kulka posiada aż trzy nasiona.

Liście jarzębiny są skrętoległe nieparzysto pierzaste, złożone. Posiadają ogonek o długości 3 cm. Całkowita długość każdego listka wynosi ok. 15 cm. Każdy z nich składa się z 9-17 podłużnie owalnych mniejszych listeczków o długości 5 cm, które na końcach są ostro piłkowane. Liście jarząbu pospolitego posiadają charakterystyczny, matowo-zielony kolor, a po roztarciu pachną migdałami.

Wiosną na liściach jarzębiny bardzo wyraźnie widoczny jest lekki puch. Włoski pokrywają każdą najmniejszą część liści od góry do dołu. Ten puch zanika latem, dzięki czemu jednocześnie odsłania prawdziwą powierzchnię listka. Podczas ciepłego, słonecznego lata jarzębina może pochwalić się skórzastymi, szorstkimi liśćmi, które posiadają filcowy szary spód oraz niezwykle zieloną powierzchnię. Jesienią barwy ulegają diametralnej zmianie. Jarząb pospolity nabiera fantastycznych odcieni czerwieni, pomarańczy oraz złota.

Właściwości liści jarzębiny

Właściwości liści jarzębiny – jakimi może się pochwalić i oczarować? Choć wydaje się, że jarząb pospolity to niebyt ciekawe drzewo, okazuje się, że posiada sporo ciekawych wartości. Jest to doskonały przykład na to, że pozory mylą i nie tylko owoce czy kwiaty są warte naszej uwagi.

Liście jarzębiny to bardzo wartościowy surowiec leczniczy pochodzący z popularnego drzewa rosnącego praktycznie w każdym mieście w kraju. Główna ich zaletą są potwierdzone właściwości antyoksydacyjne. Warto skusić się na wykonanie alkoholowego wyciągu z liści jarzębiny, który ma z najsilniejsze działanie antyoksydacyjne. Niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu są bohaterami różnego typu komórek budujących ciało człowieka.

Produkt, jakim są liście jarzębiny, wspaniale wpływa na walkę antyoksydantów z wolnymi rodnikami. Brak koniecznej równowagi w tym przypadku sprawia, iż w organizmie może w bardzo łatwy sposób dojść do stresu oksydacyjnego. Zjawisko to jest kluczem dla wielu chorób do przedostania się do wnętrza naszego układu. Liście jarząbu pospolitego mają specjalne właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi takich chorób, jak schorzenia narządu wzroku, schorzenia układy krążenia, schorzeń nazywanych cywilizacyjnymi oraz wielu chorób zapalnych.

Kolejną wspierającą organizm ludzki właściwością jest spora dawka witaminy C. Tym sposobem nie tylko owoce jarzębiny, ale równie zliście doskonale wspomagają odporność człowieka. Co ciekawe, jarzębina działa także antyseptycznie, co stawia ją na czele najlepszych środków w walce z grypą czy przeziębieniem.

Poza witaminą C, w liściach jarzębiny znajdziemy również witaminy z grupy B, w tym witaminę B3, a także magnez, miedź czy potas. W komponentach tego wspaniałego drzewa nie brakuje także kwasów organicznych czy garbników.

Zastosowanie liści jarzębiny

Liście jarzębiny cieszą się zastosowaniem w różnych dziedzinach oraz w wielu przypadkach w życiu. Właściwości moczopędne, pobudzające trawienie czy przeciwmiażdżycowe sprawiają, że obok tej rośliny nie da się przejść obojętnie.

Zastosowanie liści jarzębiny widać przede wszystkim w lecznictwie. Można parzyć z nich herbatki, które działają moczopędni, a przy okazji posiadają sporą ilość antyoksydantów. Napary fantastycznie sprawdzają się u osób, które borykają się z nawracającym zapaleniem układu moczowego. Jarzębina cieszy się popularnością także ze względu na działanie przeciwzapalne. Chroni organizm przed chorobami, bakteriami oraz wirusami.

Produkt jarzębiny, jakim są liście, stosuje się także w kosmetyce. Duża zawartość witaminy C zarówno w owocach, jak i liściach pozytywnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszeniu widoczności cery, jak i na poprawie elastyczności skóry.

Jarzębina to także doskonała baza pod nalewki. Charakteryzuje się doskonałym smakiem oraz cennymi właściwościami leczniczymi. Warto poczekać na pełny produkt kilka miesięcy, by móc cieszyć się nie tylko wyjątkowo smacznym trunkiem, ale również płynącymi z niego korzyściami.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły