Czosnek z Chin nie dość, że jest mniej aromatyczny to do tego jest mniej zdrowy. Gdy czosnek zakwitnie można przeznaczyć go na straty. Dlatego producenci czosnku z Chin opryskują go specjalnymi substancjami, które temu zapobiegają. Dlatego leżąc on na sklepowych półkach, do których musi też przebyć drugą drogę, nadal jest świeży. Jest to oczywiście robione kosztem naszego zdrowia. Oprócz tego zazwyczaj jest w znacznej ilości pozbawiony allicyny, dla której właściwie czosnek powinniśmy spożywać, bo to ona odpowiada za jego zdrowotne właściwości.
Czosnek pochodzący z naszego kraju będzie dużo bardziej aromatyczny i silniejszy w smaku niż czosnek Chiński. Do tego jest zazwyczaj gorzej oczyszczony, czosnek chiński jest pozbawiony całkowicie korzeni, dlatego możemy zwrócić na to uwagę gdy oglądamy czosnek w sklepie.
Oczywiście miejsce zakupu też nie jest bez znaczenia. Dużo większe prawdopodobieństwo kupienia naszego rodzimego czosnku mamy kupując w małych warzywniakach niż w dużych marketach.
Jeśli weźmiemy czosnek chiński do ręki, a obok nasz to nawet gdy są podobne wielkością to ten pochodzący z Chin będzie nieco lżejszy.
Zwracanie uwagi na sam kolor nie zawsze jest skuteczne. Kolor może być różny w zależności od odmian. Dlatego nie można powiedzieć, że czosnek chiński jest biały, a nasz ciemny. Nie jest to główną zasadą.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.