Jeśli odgrzewasz te produkty stają się niebezpieczne dla zdrowia

Kategoria: Kuchnia Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-09-30

Odgrzewanie to normalna czynność w naszej kuchni. Jeśli czegoś nie zjemy na raz zostawiamy to, a następnie odgrzewamy następnego dnia oszczędzając czas na przygotowaniu posiłku. Nie spodziewamy się jednak tego, że są produkty, który nie należy odgrzewać bo stają się szkodliwe dla zdrowia.

Grzyby

Zacznijmy od sezonowego przysmaku, który teraz gości w wielu naszych kuchnia. Grzyby podczas odgrzewania są najbardziej niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego jeśli chcesz je zjeść na drugi dzień to tylko na zimno. Odgrzane mogą one bowiem powodować problemy z trawieniem, a nawet i pracą serca!

Drób

Drób często gości na naszych talerzach i często jest też odgrzewany. Jednak gdy poddajemy go ponownemu podgrzaniu zmienia się wewnątrz mięsa struktura białka, która w konsekwencji może przysporzyć nam wiele problemów trawiennych czy nawet związanych z pracą nerek jeśli często jemy odgrzewany drób.

Szpinak

Szpinak jest bardzo zdrowy więc co może stać się nie tak gdy go odgrzejemy? Szpinak zawiera azotany, które przy ponownej obróbce termicznej zamieniają się w azotyny, te natomiast mają działanie rakotwórcze. I tak codziennie jesteśmy narażeni na wiele czynników rakotwórczych więc po co dodatkowo się narażać.

Seler

Seler to ostatni produkt na naszej liście. Powód, dla którego nie powinniśmy do odgrzewać jest taki sam jak w przypadku szpinaku. Dlatego jeśli ugotujesz zupę wyrzuć seler i gdy będziesz ją odgrzewać zrób to już bez niego.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły