Kupujesz paczkowane mięso? Lepiej zwróć na to uwagę!

Podkładka, na której leży mięso w składzie posiada poliakrylan sodu, który pochłania wilgoć. Stosuje się go również przy wkładkach w pieluchach jednorazowych i podpaskach.

W większości przypadków jest ona docięta, a przez to soki z mięsa wypływają w postaci mazi poza wkładkę. Wymieszanie krwi czy wody ze związkiem chemicznym prowadzi do zatrucia. Powinniśmy więc zwrócić uwagę na wkładkę. Jeśli jest biała i czysta to jest ok, ale jeśli jest przesiąknięta to znaczy, że mięso leży na niej już długi czas. W sklepie jednak nie masz jak otworzyć paczki, dlatego zobacz czy po bokach nie wypływa czerwonawa ciecz. Jeśli tak to lepiej poszukaj innego kawałka mięsa.

Zobacz również
Skomentuj

Kupujesz paczkowane mięso? Lepiej zwróć na to uwagę!