Jak zmielić mięso bez maszynki do mielenia? Jest sposób, który warto znać

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-04-26

Mięso mielone wykorzystujemy do wielu potraw. Możemy kupić gotowe, ale doskonale wiemy, że najlepsze jest to, które zmielimy samodzielnie. Dzięki temu mamy pewność co do jakości mięsa, które wykorzystamy. Nie wszyscy jednak posiadają maszynkę do mielenia mięsa. Dziś udowodnimy Wam, że wcale nie jest ona niezbędna.

Jeśli do tej pory rezygnowaliście z kupowania mięsa w całym kawałku do zmielenia w domu z powodu braku maszynki do mielenia mięsa, to od teraz zmienicie swoje zdanie. Mięso możemy zmielić nawet bez niej. Co więcej, wcale nie potrzebujemy do tego innych wymyślnych przyrządów kuchennych. Wystarczy nam zwykły nóż.

Z pewnością zastanawiacie się, jak tak drobno posiekać mięso nożem kuchennym. Doskonale wiemy, że jest to praktycznie niemożliwe. Mięso jest elastyczne i nawet krojenie go w cienkie paski bywa problemem. Istnieje jednak trik, który rozwiąże ten problem.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Alternatywa dla mielenia mięsa w maszynce – siekanie nożem

Zacznij od umycia mięsa, a następnie pokrój je w paski. Tak cienkie, jak to będzie możliwe. Nie musisz jednak na razie przejmować się ich siekaniem. Teraz włożymy je do zamrażarki. Po nie całej godzinie konsystencja mięsa zmieni się. Stanie się bardziej zwarta, co sprawi, że będzie można kroić je nawet w cieniutkie paseczki. Ten trik wykorzystują profesjonalni kucharze.

My wykorzystamy go teraz do tego, aby drobno je posiekać. Dzięki temu mięso będzie idealnie rozdrobnione. Możemy wykorzystać je do zrobienia kotletów mielonych, sosu do spaghetti czy gołąbków. Im dokładniej je posiekamy, tym efekt bardziej zbliżony będzie do tego, co uzyskamy z maszynki do mielenia mięsa.

Podobne artykuły