Ugotowanie jajka na twardo do pisanek jest prostą czynnością. Musimy jednak zwrócić uwagę na czas. W przeciwnym wypadku jajko stanie się mniej smaczne i będzie miało nieprzyjemny zapach, któremu winien jest siarkowodór wydzielający się podczas gotowania. Wokół żółtka pojawi się zielonkawa otoczka, a białko przybierze ciemniejszy kolor.
Na szczęście bardzo łatwo możemy tego uniknąć. Wystarczy wiedzieć, jak długo gotować jajka na twardo. Dzięki temu Wasze pisanki będą idealne i nie tylko staną się piękną ozdobą koszyczka, ale również smakowitym elementem wielkanocnego śniadania.
Podczas gotowania jajek na twardo wkładamy je do zimnej wody. Dopiero wtedy włączamy kuchenkę i czekamy, aż woda zacznie wrzeć. Na ten czas musimy pozostać w kuchni, aby zauważyć moment zagotowania się wody. Od niego będziemy właśnie odliczać czas gotowania się jajek.
Jajka gotujemy od momentu zagotowania wody przez 8 minut. Bardzo ważne jest to, aby po upłynięciu tego czasu nie tylko wyłączyć gaz, ale również odlać jajka. Jeśli pozostaną we wrzątku, będą dalej się gotować. Pamiętajmy również o tym, że same w sobie są również rozgrzane. Aby przerwać proces gotowania, musimy więc uzupełnić garnek ponownie, ale tym razem zimną wodą. Dzięki temu jajka ostygną i będą ugotowane idealnie na twardo. Żółtko nadal będzie miało swój piękny jasnożółty kolor, a białko pozostanie białe.
Po obraniu takiego jajka ze skórki nie poczujemy również nieprzyjemnego zapachu, który pojawia się w momencie, gdy jajka na twardo gotujemy zbyt długo.
Podczas robienia pisanek możemy wykorzystać naturalne produkty, aby zabarwić jajka na różne kolory. Przedstawimy Wam kilka sposobów na naturalnie barwione pisanki, które znały już nasze babcie.
Wystarczy użyć do tego czerwonej kapusty. Pół główki siekamy, a następnie wkładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki octu i litr wody, a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy kapustę przez godzinę. Odlewamy następnie przez sitko sam napar, w którym zanurzamy jajka.
Aby otrzymać kolor różowy, użyjemy buraków. Wystarczy, że zetrzemy je na tarce i przełożymy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut, aż woda się zabarwi. Następnie zanurzamy w niej jajka.
W tym celu wykorzystamy kurkumę. Do pół litra wody dodajemy jedną torebkę kurkumy. Następnie gotujemy w takiej wodzie jajka na twardo wedle wcześniej przedstawionego sposobu. Po ugotowaniu będą miały ładny żółty odcień.
Pomogą nam w tym łupiny czerwonej cebuli. Wystarczy, że garść łupin umieścimy w garnku. Dodamy pół litra wody i jedną łyżkę octu. Następnie gotujemy przez kwadrans na małym ogniu po zagotowaniu. Wyłączamy gaz i umieszczamy w naparze jajko, aż się zabarwi.