Które owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów, a które najmniej?

Zdrowie Data publikacji: 2018-05-26

Czym w ogóle są pestycydy? Są to substancje, których używamy do zabezpieczania zbiorów przed chorobami czy innymi zagrożeniami. Po prostu ograniczają one straty producentów. Jednak to co nas najbardziej martwi to ich wpływ na nasze zdrowie. pestycydy są zagrożeniem dla zdrowia, a niekiedy również dla życia.

Aby chronić się przed pestycydami należy zawsze dokładnie myć żywność, zwłaszcza gdy podajemy ją dzieciom. Jest sposób, który pozwala usunąć nawet do 96% pestycydów i pisaliśmy o nim już wcześniej tutaj. Dzisiaj jednak przedstawimy listę produktów, które są pod względem pestycydów najgorsze oraz najlepsze.

Najwięcej pestycydów

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Nektarynki
  4. Jabłka
  5. Brzoskwinie
  6. Gruszki
  7. Wiśnie
  8. Winogrona
  9. Seler
  10. Pomidory
  11. Słodka papryka
  12. Ziemniaki

Najmniej pestycydów

  1. Awokado
  2. Czosnek
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Groszek
  6. Cebula
  7. Szparagi
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Melon

Źródło artykułu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pestycydy

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły