Owoce i warzywa, które kupujemy w sklepach zawierają pestycydy. Potwierdzają to choćby badania zlecone przez Internautę warzyw BIO z Lidla, o których pisaliśmy niedawno tutaj. Dlatego przez jedzeniem wszystkie warzywa i owoce powinny być umyte. Możemy jednak zrobić coś więcej aby jeszcze skuteczniej usunąć z nich pestycydy.
Soda oczyszczona posiada wiele zalet, a jedną z nich jest to, że pomaga wyeliminować 96 procent pestycydów z owoców i warzyw. Wynika to z faktu, że jest ona silnie alkalizująca, rozkłada pestycydy na małe cząsteczki i neutralizuje je.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Massachusetts na jabłkach wykazały skuteczność sody oczyszczonej w oczyszczaniu owoców z pestycydów. Przeprowadzili eksperyment, w którym owoce moczyli w rożnych roztworach w tym samej wodzie i wodzie z sodą oczyszczoną. Okazało się, że kąpiel w sodzie oczyszczonej przez 2 minuty pozostawiła na owocach najmniej pestycydów.
Aby wyeliminować praktycznie wszystkie pestycydy moczenie musiało już trwać 15 minut. Według głównego autora, doktora Lili He, pestycydy wykorzystywane w produkcji produktów rolnych pozostają na nich, a my je później spożywamy. Wiąże się to z niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia.
Wszystko co musimy zrobić to do miski z wodą wsypać kilka łyżek sody oczyszczonej, a następnie włożyć do niej warzywa lub owoce i moczyć przez kilka minut. Najlepiej byłoby aby pozostały one w niej przez 15 minut. Potem możemy je osuszyć i przygotować do podania.