Myślałam, że nie zaskoczy mnie już nic jeśli chodzi o producentów żywności. Faszerowanie kurczaków wodą, mielenie wszystkiego co się da, ale klejenie mięsa z małych kawałków w duże? Na to bym nie wpadła i jest w wielkim szoku, że taki proceder ma miejsce.
Odbywa się to za pomocą trombiny. Jest to białko krzepnięcia krwi, które wraz z fibryną wykorzystane jest do tworzenia kleju, który potrafi scalać mięso. Dzięki temu możemy skleić koka kawałków mięsa w jeden większy i będzie to praktycznie niezauważalne.
Może wydawać Ci się, że kupujesz świeży i pyszny stek, a tak naprawdę to co trafia na Twojego grilla to kilka wcześniej sklejonych ze sobą kawałków mięsa. Pewien mężczyzna z kanału Ballistic BBQ postanowił pokazać nam jak to działa. Zebrał potrzebne składniki i strzępki mięsa. Rozłożył je na folii spożywczej i posypał specjalnym białkiem.
Mięso następnie zawinął i używając specjalnego urządzenia zapakował je wystając powietrze z worka. W efekcie otrzymał praktycznie cały kawał mięsa, który powstał z resztek.
Następnie odciął kawałek mięsa aby wyglądał jak stek, który możemy kupić w sklepie. Spójrzcie sami, wygląda całkiem dobrze. Ma w środku kawałki tłuszczu, które są charakterystyczne. Ma w środku małe otwory, ale jak przyznaje sam autor wideo nigdy wcześniej tego nie robił i po prostu może zbyt słabo skompresował mięso w worku. Może też nie ma odpowiedniej przemysłowej maszyny.
Ostatnio go usmażył na grillu i wygląda jak zwykły stek. Smakuje również dobrze, bardzo ciężko byłoby go rozpoznać gdy nie wiadomo jak został zrobiony.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.