Minerały są bardzo ważnym elementem naszej diety i wpływają one na naszą odporność. Znajdziemy je w różnych owocach i warzywach w różnych ilościach charakterystycznych dla danych produktów. Dzisiaj podpowiemy Wam co warto jeść, aby zachować zdrowie.
Siarka pobudza produkcję przeciwciał, które walczą z infekcjami naszego organizmu. Dlatego jest ona bardzo ważna z punktu widzenia odporności. Znajdziemy ją w takich produktach jak czosnek, cebula, chrzan. Z pewnością zauważacie związek tych produktów z domowymi metodami walczenia z infekcjami wirusowymi, które stosowały nasze babcie.
Warto pamietać o tym, że niedobory siarki najczęściej objawiają się wypadającymi włosami czy łamliwymi paznokciami. Towarzyszy im również zmęczenie, ale i też częstsze przeziębienia.
Z czosnku możemy przygotować syrop, który wzmocni naszą odporność oraz pomoże organizmowi w alce z infekcjami. Doskonale wiedziały o tym już nasze babcie, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego jedynie trzech składników. Oczywiście czosnku, ale również wody i cukru. Przepis na syrop z czosnku znajdziecie na naszej stronie.
Kwasy omega-3 znajdziemy w tłustych rybach morskich, ale również w oleju rzepakowym czy awokado. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają naszą odporność. Warto więc je regularnie spożywać, tym bardziej, że nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie.
Dużą zawartość cynku mają orzechy, a ten jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Nie potrzebuje on go jednak zbyt dużo. Dlatego już mała porcja orzechów pozwala skutecznie zwiększyć naszą odporność.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.