Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed MROŻONYMI WARZYWAMI!

Główny Inspektora Sanitarny przypomina nam o tym, że warzywa, nawet gdy kupujemy je mrożone, najpierw należy ugotować. Bardzo ławo jest zarazić się bakterią Listeria monocytogenes.

Nawet gdy zamierasz je użyć do sałatki podawanej na zimno, czy jako dodatek do tego, nie należy ich jedynie rozmrażać. Najpierw trzeba je poddać obróbce termicznej. Głównie nasza czujność powinna być skupiona na mrożonej kukurydzy, która jest częstym powodem zatruć listeriozą.

Powinny uważać szczególnie kobiety w ciąży, dla których listerioza jest bardzo groźna. Mogą pojawić się objawy grypopodobne, a zakażenie może skutkować obumarciem płodu i poronieniem.

U osób dorosłych najczęściej nie widać oznak zakażenia, a osoby starsze mogą mieć powikłania w postaci zapalenia opon mózgowych, mózgu czy sepsy.

Skomentuj

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed MROŻONYMI WARZYWAMI!