Badacze z Uniwersytetu Harvarda sprawdzili jakie owoce i warzywa mają najlepsze antynowotworowe działanie. Dzięki temu wyłoni 8 typów, które w najskuteczniej mogą chronić nas przed rakiem. Warto mieć to na uwadze i jeść je jak najczęściej!
Badania trwały 30 lat, a podczas nich naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wytypowali owoce i warzywa, które chronią przed nowotworami najskuteczniej. Przebadali oni 180 000 kobiet w wieku od 27 do 59 lat. Badania można przeczytać na łamach International Journal of Cancer. Nie jest dla nas niespodzianką, że najlepsze są rośliny zawierające dużo antyoksydantów. Oprócz tego kluczowy okazuje się także błonnik, polifenole, fitosterole i izotiocyjaniany. Pozwalają one hamować rozwój komórek rakowych, ale także pobudzić cały sytem odpornościowy.
Jedna porcja dziennie to zdecydowanie za mało. Przy trzech porcjach ryzyko raka zmniejsza się o 14%, a przy 5 już o 29%. Jeśli jesz więcej niż 7 porcji dziennie możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 42%. Naukowcy twierdzą, że im więcej ich jemy w naszej codziennej diecie tym lepiej możemy bronić się nawet przed najbardziej agresywnymi rodzajami raka.
Jako jedną porcję liczymy filiżankę surowych liściastych warzyw i pól szklanki surowych lub gotowanych warzyw lub pół szklanki posiekanych lub gotowanych owoców. Tak więc ilość ta wcale nie jest wielka, więc bez problemu można włączyć kilka porcji takich warzyw i owoców do swojej diety. Tym bardziej, że możemy je mieszać lub jeść naprzemiennie. Mogą oczywiście służyć jako dodatek do posiłku.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.