Jak nasze babcie wzmacniały odporność? Syrop z czosnku!

Zdrowie Data publikacji: 22 marca 2020

W momencie gdy nie było tak szerokiego dostępu do farmaceutyków i suplementów diety, nasze babcie musiały sobie radzić ze wzmocnieniem odporności w inny sposób, bardziej naturalny. Jak wiemy, dobra odporność jest bardzo ważna, a dzisiaj tak naprawdę jest cenniejsza niż kiedykolwiek wcześniej.

Jednym ze sposobów jest syrop z czosnku. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Będziemy potrzebować do tego celu kilku składników. Jest to oczywiście czosnek, ale również cukier i woda.

Składniki

  • 40 g czosnku rozgniecionego w moździerzu
  • 80 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 80 g białego cukru

Przygotowanie

Zacznijmy od czosnku. Musimy obrać go, a następnie ząbki czosnku przełożyć do moździerza. Następnie rozgniatamy go i bierzemy 40 g. Te natomiast przekładamy do słoiczka.

Do czosnku w słoiku dodajemy wodę oraz cukier. Mieszamy i odkładamy zamknięty słoik. Do wieczora powstanie już z niego syrop. Codziennie spożywamy łyżkę syropu rozpuszczoną w wodzie. Dzięki temu wzmocnimy odporność naszego organizmu.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły