fot. nwo.report
Wielu z nas nie wyobraża sobie ugotowania zupy bez dodania kostki rosołowej. Wydobywa ona lepszy smak, ale tak naprawdę czy zastanawialiście się dlaczego tak się dzieje? Wszystko dzięki polepszaczom smaku i innym substancjom, które w gruncie rzeczy nam szkodzą. Dlatego nie ma nic lepszego niż własny bulion, który przygotujemy ze świeżych warzyw i mięsa.
Jednym z głównym składników kostek rosołowych jest glutaminian sodu. Jest on powszechnie znany i stosowany jednak na pewno znacie jego niechlubną opinię. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, a także w kostkach rosołowych. Może powodować tachykardię, alergie, bóle głowy, zawroty, wymioty, depresję czy arytmię. Stosowanie go na dłuższą metę może być niebezpieczne dla naszego zdrowia i o ile dzisiaj nic nam nie będzie to w przyszłości odczujemy jego negatywne działanie.
Glutaminian sodu w dłuższej perspektywie czasu może powodować choroby neurologiczne i jest jednym z powodów rozwoju choroby takiej jak Alzheimer. Jest również obwiniany za skłonności do otyłości. Jest on też stymulantem podwzgórza mózgu, który odpowiada za łaknienie. Spożywając go nasz apetyt się poprawia i chcemy więcej i więcej. Dlatego tak chętnie też używany jest przez producentów przyprawy i żywności, po prostu wtedy chcemy więcej.
Co tak naprawdę zawierają kostki rosołowe?
Jeśli po tym co przeczytałaś nie chcesz korzystać już z kostek rosołowych to możesz zacząć robić je samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, a masz pewność co do tego co w nich się znajduje. Bulion również zyska na aromacie i smaku, a będzie dużo zdrowszy i bezpieczniejszy zwłaszcza dla dzieci. Kostki rosołowe to przede wszystkim mieszanka smaków skompensowana w małej kostce, która poprawia smak naszej zupy. Dlatego musimy postarać się wydobyć jak najwięcej smaków w jak najmniejszej ilości substancji. Dlatego przygotujemy sobie następujące składniki:
Przygotowanie kostek jest bardzo proste. Najpierw obierz wszystkie produkty, które trzeba. Następnie wszystko drobno posiekaj i wrzuć do garnuszka. Najpierw na sucho całość podsmażamy, a po około 5 minutach zalewamy niewielką ilością wody. 1,5 szklanki wody powinno wystarczyć. Po 10 minutach gotowania blendujemy wszystko w garnuszku i gotujemy jeszcze chwilę do momentu odparowania zbyt dużej ilości wody. Mieszanka powinna być dosyć gęsta. Gdy jest już gotowa przekładamy ją do foremki na kostki lodu i umieszczamy w zamrażarce. Gdy potrzebujemy wyjmujemy z zamrażarki kostkę lub dwie i dodajemy do potrawy. Możemy je trzymać w lodówce przez około 3 miesiące.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.