Korzystasz z kostek rosołowych? Oto dlaczego powinnaś przestać!

Zdrowie Data publikacji: 05 maja 2017

fot. nwo.report 

Wielu z nas nie wyobraża sobie ugotowania zupy bez dodania kostki rosołowej. Wydobywa ona lepszy smak, ale tak naprawdę czy zastanawialiście się dlaczego tak się dzieje? Wszystko dzięki polepszaczom smaku i innym substancjom, które w gruncie rzeczy nam szkodzą. Dlatego nie ma nic lepszego niż własny bulion, który przygotujemy ze świeżych warzyw i mięsa.

Jednym z głównym składników kostek rosołowych jest glutaminian sodu. Jest on powszechnie znany i stosowany jednak na pewno znacie jego niechlubną opinię. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, a także w kostkach rosołowych. Może powodować tachykardię, alergie, bóle głowy, zawroty, wymioty, depresję czy arytmię. Stosowanie go na dłuższą metę może być niebezpieczne dla naszego zdrowia i o ile dzisiaj nic nam nie będzie to w przyszłości odczujemy jego negatywne działanie.

Glutaminian sodu w dłuższej perspektywie czasu może powodować choroby neurologiczne i jest jednym z powodów rozwoju choroby takiej jak Alzheimer. Jest również obwiniany za skłonności do otyłości. Jest on też stymulantem podwzgórza mózgu, który odpowiada za łaknienie. Spożywając go nasz apetyt się poprawia i chcemy więcej i więcej. Dlatego tak chętnie też używany jest przez producentów przyprawy i żywności, po prostu wtedy chcemy więcej.

Co tak naprawdę zawierają kostki rosołowe?

  1. aromaty
  2. regulatory kwasowości
  3. substancje wzmacniające smak
  4. ekstrakty drożdżowe
  5. utwardzony tłuszcz roślinny
  6. glutaminian monosodowy
  7. inozynian disodowy
  8. guanylan disodowy
  9. skrobia ziemniaczana
  10. maltodekstryny

Jak zrobić domowe kostki rosołowe

Jeśli po tym co przeczytałaś nie chcesz korzystać już z kostek rosołowych to możesz zacząć robić je samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, a masz pewność co do tego co w nich się znajduje. Bulion również zyska na aromacie i smaku, a będzie dużo zdrowszy i bezpieczniejszy zwłaszcza dla dzieci. Kostki rosołowe to przede wszystkim mieszanka smaków skompensowana w małej kostce, która poprawia smak naszej zupy. Dlatego musimy postarać się wydobyć jak najwięcej smaków w jak najmniejszej ilości substancji. Dlatego przygotujemy sobie następujące składniki:

  • 6 ziaren świeżo mielonego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • jedna pietruszka
  • jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • dwa liście laurowe
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • odrobina oregano
  • odrobina zielonego pieprzu

Przygotowanie kostek jest bardzo proste. Najpierw obierz wszystkie produkty, które trzeba. Następnie wszystko drobno posiekaj i wrzuć do garnuszka. Najpierw na sucho całość podsmażamy, a po około 5 minutach zalewamy niewielką ilością wody. 1,5 szklanki wody powinno wystarczyć. Po 10 minutach gotowania blendujemy wszystko w garnuszku i gotujemy jeszcze chwilę do momentu odparowania zbyt dużej ilości wody. Mieszanka powinna być dosyć gęsta. Gdy jest już gotowa przekładamy ją do foremki na kostki lodu i umieszczamy w zamrażarce. Gdy potrzebujemy wyjmujemy z zamrażarki kostkę lub dwie i dodajemy do potrawy. Możemy je trzymać w lodówce przez około 3 miesiące.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły