Jeśli je zjesz nie wyrzucaj tego co pozostanie. Z resztek możesz wyhodować nowe owoce i warzywa!

Porady Data publikacji: 09 maja 2017

Te owoce i warzywa możesz posadzić z resztek, które zostaną Ci po ich obraniu i przygotowaniu. Dlatego nie warto ich wyrzucać bo tak naprawdę masz dodatkową sztukę gratis, a często nawet mogą rosnąć w nieskończoność jeśli odpowiednio o roślinę zadbamy.

Imbir

Zauważyliście, że imbir ma po bokach małe pąki? Odkrój kawałek imbiru, który je zawiera i umieść w wodzie. Gdy zacznie odbijać przesadzamy go do ziemi. Pamiętaj aby regularnie podlewać, ale imbir nie lubi zbyt dużej ilości wody.

Bazylia

Sadzenie bazylii jest bardzo proste. Gdy raz już kupisz bazylię wybierz kilka ładnych gałązek i obetnij liście pozostając dwa na górze. Wsadź je do szklanki z wodą i poczekaj, aż pojawią się korzenie. Wtedy możesz przesadzić je do ziemi i krzaczki bazylii będą rosły. Już więcej jej nie kupisz :)

Mięta

Z miętą postępujemy dokładnie tak samo jak z bazylią. Kupcie ją tylko raz, a następne krzaczki będziecie mogli sadzić samodzielnie :)

Dymka

fot. homesteading.com 

Użyj zielonej części, ale nie całej. Pozostaw resztę w wodzie, a ta odrośnie. Możesz ją przesadzić do doniczki gdy pojawią się korzenie.

Cebula

Gdy cebula jeszcze nie zgnije, a puści już szczypior wystarczy umieścić ją głeboko w siemi i regularnie podlewać. Po jakimś czasie pojawi się kilka łodyg, które należy rozsadzić. Z każdej powstanie nowa cebula.

Koper włoski

Wystarczy odciąć końcówkę rośliny i umieścić w słonecznym miejscu podlaną do połowy wodą. Kiedy zacznie puszczać korzenie można przesadzić do doniczki, ale nie trzeba.

Por

Zachowaj końcówkę pora i umieść ją w wodzie na tydzień. Przenieś potem do doniczki i przysyp ziemią. Podlewaj regularnie, a na pewno urośnie :)

Podobne artykuły