16 grudnia 2021

Jakie zalety mają naczynia kamionkowe?

Kamionkowe naczynia to coś, co spotkać można było w kuchniach naszych babć. Z biegiem czasu ten rodzaj ceramiki stracił na popularności. Ostatnio jednak naczynia kamionkowe zaczynają wracać do łask. Zastanówmy się, jakie posiadają zalety i czy warto mieć je w swojej kuchni.

Zalety naczyń kamionkowych

Powłoka odporna na kwasy

To co z pewnością jest zauważalne po wzięciu takiego naczynia do rąk to gładka szklista powierzchnia i charakterystyczny brązowy kolor. Jest to wynikiem procesu wypalania. Jednak sam wygląd nie jest tutaj najważniejszy. Dużo istotniejsze jest to, jakie właściwości ma taka powłoka. 

Najważniejsze jest to, że nie wchodzi ona w reakcję z żywnością, a w tym odporna jest na kawasy. To właśnie dlatego w kamionkowych beczkach nasze babcie kisiły kapustę lub ogórki. Co więcej, naczynie takie dodatkowo wspiera proces fermentacji. Dlatego ukiszone w nim produkty mają swój wyjątkowy smak, który ciężko jest podrobić korzystając z innego rodzaju materiałów. 

Są bezpieczne dla naszego zdrowia

To, że nie reagują one z żywnością sprawia, że są one również bardzo bezpieczne dla naszego zdrowia. Przechowywać możemy w nich różnego rodzaju potrawy. Pojemniki kamionkowe będą więc dużo lepszym wyborem niż plastikowe, które najczęściej wykorzystujemy do przechowywania żywności w lodówce. Zaletą jest to, że są one odporne na wysokie temperatury, a więc można w nich również przygotować potrawy i odgrzewać. 

Odporność na wysokie temperatury

Naczynia kamionkowe nie boją się też wysokich temperatur. Co to oznacza? Możemy w nich bez żadnych obaw piec potrawy w piekarniku. Dodatkowo doskonale zatrzymują one temperaturę, stąd przygotowane w nich potrawy dłużej pozostają ciepłe. 

Kolejną zaletą gotowania w naczyniach z krzemionki jest to, że gotowane potrawy nie przywierają do ścianek naczynia. Powłoka, która tworzy się podczas ich produkcji ma nieprzywierające właściwości. 

Możliwość mycia w zmywarce

Chociaż kamionkowe naczynia powstały w czasach, gdy o zmywarkach nikt jeszcze nie myślał, to można je w nich myć. To bardzo duża zaleta, gdyż dzisiaj ciężko wyobrazić sobie życie bez tego urządzenia w swojej kuchni. 

Naczynia krzemionkowe są bardzo trwałe

Naczynia krzemionkowe są bardzo odporne na uszkodzenia. Oczywiście nie są odporne na upadki z wysokości. Jednak z powodzeniem można korzystać z nich przez długie lata, a upływ czasu będzie na nich niezauważalny. Ich ceramiczna powierzchnia bardzo odporna jest na rysy, które mogłyby powstawać podczas mycia czy spożywania na nich posiłków.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!