Jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie czekolady?

Zdrowie Data publikacji: 30 marca 2021 / Aktualizacja: 2024-09-10

Czekoladę uwielbiają niemal wszyscy. Jest ona składnikiem wielu deserów i wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Sięgamy po nią bardzo często, więc warto zastanowić się jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie czekolady. Liczne badania potwierdzają nie tylko pozytywny wpływ na nasz nastój ale również zdrowie. Czekolada może m.in. poprawić kondycję skóry czy obniżyć cholesterol. Powinniśmy też zastanowić się jaka czekolada jest najlepsza i najzdrowsza. 

Wartościowe składniki czekolady

W składzie czekolady znajdziemy wiele potrzebnych do życia składników. Jest ona bogata w węglowodany, magnez, tłuszcze roślinne czy żelazo. Czekolada to również bogate źródło cynku, selenu, teobrominy, wapnia, białka oraz wielu witamin z grupy B. Jak widać ta słodka przyjemność to też źródło niezbędnych do życia witamin i minerałów. Ma pozytywny wpływ na nasz nastrój i zdrowie. Może być świetnym uzupełnieniem diety.

Prozdrowotne działanie czekolady

Skoro już wiemy co znajduje się w czekoladzie to warto przedstawić konkretne jej działanie. Pierwszym pozytywnym skutkiem spożywania czekolady jest poprawa nastroju i koncentracji. Czekolada to też potężny zastrzyk energii, więc warto spożyć ją po intensywnym wysiłku. Jeżeli mamy zły dzień to podniesie nam ona poziom serotoniny, dzięki zawartości fenylotylaminy.

Udowodniono, że ciemna czekolada łagodzi kaszel i jednocześnie nie wywołuje senności. Teobromina wspomaga pracę nerek oraz ma działanie moczopędne. Cynk wspomaga nasz układ odpornościowy. Słodycze mają zazwyczaj negatywny wpływ na nasze uzębienie. Czekolada przeczy tej teorii i zawiera nawet substancje bakteriobójcze, więc nie szkodzi naszym zębom, a może być pomocna. 

Czekolada zawiera bardzo cenne substancje i są to mi.in. flawonoidyprzeciwutleniacze, które wspomagają zwalczanie wolnych rodników. Kolejnymi zaletami tych substancji jest likwidacja stanów zapalnych, spowolnienie procesu starzenia oraz zapobieganie nowotworom czy chorobom serca. Flawonoidy obniżają też poziom złego cholesterolu i regulują pracę serca. 

Polifenole mają pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Wspomagają przepływ krwi oraz rozkurczają naczynia krwionośne. Dodatkowo regulują ciśnienie, a to minimalizuje ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. 

Magnez wspiera nasz układ nerwowy oraz serce. Może zapobiegać niedokrwieniu i niedotlenieniu. Działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwzakrzepowo. Magnez to też niezbędny składnik zdrowych i mocnych kości. Jest szczególnie ważny dla dzieci i młodzieży, ale też dla osób chorujących na osteoporozę. 

Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Gorzka czekolada to zdecydowanie najlepszy wybór. Podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na skład oraz udział procentowy kakao. Najzdrowsza czekolada to taka, która ma od 70 do 99% kakao i bardzo krótki skład. W takiej czekoladzie znajdziemy najwięcej magnezu, antyoksydantów i błonnika. Czekolady mleczne są dużo bardziej słodkie, a w ich składzie znajdziemy zazwyczaj dużo więcej cukru, mleka w proszku bądź śmietanki. Unikajmy czekolad białych, nadziewanych oraz takich, które mają w składzie dużo wypełniaczy i niepotrzebnych składników. Ważna jest też ilość spożywanej czekolady, ponieważ jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo. Wystarczą 2 kostki czekolady gorzkiej dziennie.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły