Kategorie

Jak wykorzystać skórkę ananasa? Nie wyrzucaj jej!

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-07-02
Jak wykorzystać skórkę ananasa? Nie wyrzucaj jej!

Zazwyczaj po obraniu ananasa skórkę wyrzucamy do śmietnika. Nie musimy jednak tego robić. Można znaleźć dla niej praktyczne zastosowanie. Jak dobrze wiemy, to właśnie w skórkach owoców najczęściej można znaleźć wiele cennych witamin oraz minerałów. Niektóre z nich wykorzystuje się do tworzenia prozdrowotnych napojów. To samo możemy zrobić ze skórką ananasa.

Właściwości zdrowotne ananasa

Wiele na temat prozdrowotnych właściwości ananasów możemy znaleźć na stronie zywienie.medonet.pl. Bromelaina jest jednym z najbardziej znanych i najcenniejszych enzymów otrzymywanych z ananasów. Ma ona właściwości przeciwzapalne, które skutecznością mogą dorównywać niektórym niesteroidowym lekom przeciwzapalnym.

Ananas to również bogactwo witaminy C oraz tiaminy, która chronią nas przed działaniem wolnych rodników. To wszystko sprawia, że ananasy warto jeść, a zwłaszcza teraz podczas upałów.

Ananas jest idealny na upały

Doskonale wiemy o tym, że podczas upalnych dni powinniśmy przyjmować więcej płynów. Nie zawsze udaje nam się pilnować ilości pitej wody. Dlatego warto do swojej diety wprowadzić produkty, które zawierają jej dużo. Ananas jest owocem, który w 95 procentach składa się z wody. To sprawia, że świetnie nawadnia nasz organizm podczas upałów.

Co zrobić ze skórki ananasa?

Skórkę ananasa możemy wykorzystać do przygotowania pysznej wody ananasowej, która również po schłodzeniu sprawdzi się jako orzeźwiający napój na upały.

Wystarczy, że przed obraniem dokładnie umyjemy owoc. Następnie po usunięciu skórki nie wyrzucamy jej, a umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą. Taką mieszankę gotujemy przez 20 minut od zagotowania wody. Po ostudzeniu dla smaku możemy dodać kawałki innych owoców, miód lub cukier. Napój najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Jak łatwo obrać ananasa?

Obieranie ananasa jest bardzo proste. Wystarczy znać jeden trik. Podczas obierania tego owocu najlepiej jest na płasko odciąć czubek i dół. Czubek wraz z liśćmi możesz wstawić do doniczki z ziemią, a wyrośnie z niego ozdobna roślina, która sprawdzi się w kuchni.

Ananasa stabilnie możemy teraz postawić na desce do krojenia i za pomocą ostrego noża ściąć bogi. Skórkę odcinamy na grubość ciemnych kropek, które pozostają po jej odcięciu. Najlepiej, aby w ogóle nie były widoczne, gdyż są twarde i gorzkie w smaku.

Pozostaje nam środek, który również powinniśmy usunąć. Zrobimy to bardzo prosto jeśli cały ananas pokroimy na cztery części, a na samym końcu wystarczy już wyciąć sam środek. Jeśli potrzebujemy okrągłych plastrów ananasa, wtedy środek wygodnie można usunąć za pomocą specjalnego wykrawacza do ananasów.

Mogą Cię zainteresować