Najszybszy sposób na suszenie ziół

Porady Data publikacji: 27 lipca 2021

Zastanawiasz się w jaki sposób najszybciej ususzyć zioła? Nie za pomocą suszarki do ziół lub piekarnika. Jest dużo szybszy sposób, który pozwoli Ci ususzyć zioła dosłownie w chwilę i zaraz je wykorzystać podczas przygotowywania przepisu. Tym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej, którą większość z nas ma w swojej kuchni.

Suszenie ziół w kuchence mikrofalowej

Aby ususzyć zioła w kuchence mikrofalowej wystarczy na talerzu rozłożyć papierowy ręcznik, a na niego wyłożyć zioła. Układamy je obok siebie, tak by nie nachodziły na siebie. Następnie kuchenkę ustawiamy na pełną dostępną moc i ustawiamy 30 sekund czasu.

Zobacz również: Zastosowania mikrofalówki, jakich nie znaliście

Po tym czasie sprawdzamy czy zioła są już gotowe. Powinny być łamliwe, a nie rozsypywać się na popiół. W razie potrzeby dodajemy czasu. Mikrofalówka usuwa z nich wilgoć, a więc doprowadza do ich szybkiego wyschnięcia. Takie zioła możemy od razu pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu i wykorzystać do dania, które przygotowujemy.

Jak inaczej suszyć zioła?

Oczywiście zioła możemy wysuszyć również w bardziej tradycyjny sposób. Latem wykorzystać możemy wysokie temperatury panujące na zewnątrz. Wieszamy je więc w przewiewnym miejscu, ale nie wystawione na bezpośrednie słońce. Zioła w ten sposób suszą się około trzech tygodni.

Do suszenia ziół wykorzystać możemy również suszarkę do grzybów i owoców. Temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza. Zioła musimy kontrolować i sprawdzać stopień ich wysuszenia.

Wykorzystać możemy też piekarnik, w którym temperatura również nie powinna być wyższa, gdyż zioła stracą swój naturalny aromat. Pozostawiamy uchylone drzwiczki, tak jak przy suszeniu grzybów. Po kilku godzinach zioła będą gotowe.

Podobne artykuły