Jak wykorzystać liście kalafiora? Nie wyrzucaj ich!

Kuchnia Data publikacji: 20 lipca 2021

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo i często powinno pojawiać się w naszej kuchni. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów, a do tego jest mało kaloryczny sprawdzi się więc idealnie na diecie odchudzającej. Gdy kupimy kalafiora podczas przygotowania najczęściej odcinamy i wyrzucamy jego liście. To błąd! Zobaczcie, jak możecie je wykorzystać.

Zastosowanie liści kalafiora

Kalafior zawiera witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 i kawas foliowy. Do tego jest źródłem wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Jest więc bardzo zdrowy. Niska kaloryczność sprawia, że stanowi świetne uzupełnienie obiadu i możemy jeść go właściwie bez ograniczeń, aby osiągnąć uczucie sytości. W ten sposób znacząco zmniejszymy kaloryczność obiadu, jeśli będzie on dominował na naszym talerzu.

Jeśli masz problemy z wrzodami to na pewno zainteresuje Cię informacja, że jego spożywanie chroni przed nimi. Pomaga nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania reumatoidalne zapalenie stawów co potwierdzają badania. Pamiętajcie też o tym, że mimo wszystko jest ciężkostrawny i może powodować gazy. Warto więc w jego towarzystwie jeść produkty, które temu zapobiegają np. czosnek.

Zazwyczaj spożywamy białą część kalafiora, ale nie mniej zdrowe są również jego liście! Dlatego zamiast je wyrzucać lepie jest je po prostu zjeść. Możemy podać je na wiele sposobów. Po umyciu możemy je zetrzeć i dodać do surówki na obiad. Możemy również udusić je jak kapustę do obiadu. Sprawdzą się również jako dodatek do sałatek oprócz liści sałaty. Liście kalafiora smakują naprawdę dobrze, można wykorzystać je do kanapek zamiast. Do tego są bardzo chrupiące.

Jak przechowywać kalafior

Aby kalafior na dłużej zachował świeżość należy go przechowywać w odpowiedni sposób. Powinien leżeć w zaciemnionym i chłodnym miejscu obrócony łodygą do góry. Nie zaszkodzi mu nawet przechowywanie w lodówce.

Podobne artykuły