17 sierpnia 2021

Czy zalewać makaron zimną wodą?

Czy po ugotowaniu makaronu zalewasz go zimną wodę? Jeśli tak, to być może popełniasz jeden ze znanych kulinarnych błędów. W tym artykule wytłumaczymy Ci na czym on polega i w jakich przypadkach nie należy tego robić!

Zalewanie makaronu zimną wodą

W przypadku makaronów, które następnie mają być połączone z sosem nie zalewamy ich zimną wodą po ugotowaniu! Dotyczy to choćby makaronu do spaghetti. Robiąc to spłukujemy skrobię, która nadaje makaronowi lepkości. Co prawda przez to będzie się kleił, dlatego należy jak najszybciej podzielić go na porcje i umieścić na talerzach.

Ta lepkość jest jednak dla nas bardzo ważna, bo dzięki niej makaron idealnie łączy się z sosem. W ten sposób danie jest smaczniejsze.

Co w przypadku innych makaronów? Makarony, które zamierzamy dodać do zupy możemy płukać. Dzięki temu mogą dłużej stać na stole i nie skleją się ze sobą.

Co zrobić z wodą po ugotowaniu makaronu?

Część wody po ugotowaniu makaronu warto zachować. Świetnie nadaje się ona jako baza do sosów i bulionów. Pozostaje w niej wiele składników odżywczych oraz skrobii. To dzięki temu woda ta świetnie sprawdza się przy gotowaniu sosu, gdyż doskonale je zagęszcza.