Chcesz aby ciastka po upieczeniu dłużej były miękkie? Zamknij je w pudełko, a razem z nimi włóż do niego kromkę białego chleba. Dzięki temu przez dłuższy czas będą miękkie i pyszne :)
Nie raz na pewno irytowało Cię to, że miski ślizgają się gdy mieszasz ich zawartość. Wystarczy położyć pod nią wilgotny ręcznik.
Alkohol gdy jest ciepły nie smakuje zbyt dobrze. Możesz go jednak szybko schłodzić. Znajdź naczynie, do którego wlejesz lodowatą wodę i dosypiesz do niej garstkę soli. Następnie do takiej wody włóż butelkę z alkoholem i poczekaj 15 minut. Tyle wystarczy aby się schłodził.
Jeśli nie chcesz by ser przylegał do tarki podczas tarcia wystarczy, że zwilżysz ją tłuszczem. Może to być oliwa z oliwek.
Weź deskę do prasowania i zdejmij z niej materiał. Teraz możesz wykorzystać ją w swojej kuchni jako dodatkowy blat roboczy :)
Jeśli przed wyciśnięciem cytryny włożysz ją na 10 sekund do mikrofalówki to uzyskasz więcej soku. Po wyjęciu przetocz nią jeszcze kilka razy po ladzie.
Marchew usuwa kwaskowy smak pomidorów i dodaje subtelnej słodyczy. Dlatego idealnie nada się do sosu pomidorowego :) Wypróbuj ten sposób!
Nie każdy lubi zajmować się rozdrabnianiem kurczaka. Aby uzyskać szarpane mięso kurczaka, które jest składnikiem wielu dań trzeba się chwilę namęczyć. Jest jednak łatwiejszy sposób. Wystarczy użyć rozdrabniacza i nim zakręcić.
Kupiłaś pietruszkę czy kolendrę? Podetnij końcówki i umieść je w szklance z wodą. Następnie na górę załóż plastikowy woreczek. Zawiń go na szklance aby odciąć powietrze. Przechowuj w lodówce nawet przez 2 tygodnie!
Chcesz szybciej kroić zioła i inne warzywa np. pietruszkę czy szczypior? Wykorzystaj do tego nóż do pizzy :) To naprawdę szybkie rozwiązanie!