Jak wybrać najlepsze piersi z kurczaka? Piersi z kurczaka są tanie i bardzo dobre. Przygotować można z nich wiele różnych dań, a mała zawartość tłuszczu sprawia, że świetnie nadają się podczas diety. Jak jednak wybrać najlepsze piersi z kurczaka? Dzisiaj Wam podpowiemy.
Piersi z kurczaka zawierają niewiele tłuszczu, ale za to poro białka bo prawie 24g w 100g produktu, ale tylko ok. 1,1g tłuszczu i praktycznie w ogóle nie posiadają węglowodanów. Do tego są proste w przygotowaniu co sprawia, że są świetnym posiłkiem dla każdego. Mają niski poziom cholesterolu, dlatego są dobre również dla osób starszych czy w przypadku chorób układu krążenia. Znajdziemy je także praktycznie w każdej diecie odchudzającej czy nawet popularnych systemach jak np. dieta Dukana.
Musimy jednak pamiętać o tym, że filet z piersi kurczaka nie musi wcale być zdrowy bo jest często mięsem bardzo zanieczyszczonym. Dla hodowcy kurczaków najlepiej jest gdy kurczak rośnie jak najszybciej i można go sprzedać. W domowym gospodarskie kurczak będzie rósł 4 miesiące zanim byśmy go użyli naszej kuchni, ale w profesjonalnej fermie drobiu wystarczy mu 5-7 tygodni. W hodowli stosuje się też antybiotyki aby jedna chora sztuka nie spowodowała śmierci wielu setek kurczaków.
Tak, wiemy, że są normy i kontrole. Ale mimo to NIK alarmował (pisaliśmy o tym tutaj), że aż 70% hodowców zwierząt z województwa lubuskiego stosowało antybiotyki. W przypadku kurcząt rzeźnych i indyków odsetek był jeszcze większy i przekraczał 80%. Z raportu wynika, że podanie antybiotyków było zasadne i potwierdzone przed odpowiednie do tego osoby. Ale to i tak bardzo duża ilość, a NIK nie ma odpowiednich narzędzi by sprawdzać czy zgoda na użycie antybiotyków była faktycznie rzetelna.
Dlatego gdy kupujemy piersi z kurczaka warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kupujemy mięso lepszej jakości.
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na opakowanie w jakim znajduje się kurczak. Jeśli będzie ono napuchnięte oznacza to, że kurczak może nie być już pierwszej świeżości. Są one zazwyczaj zapakowane bardzo szczelnie, dlatego powietrze z zewnątrz do mięsa nie dociera i wydłuża jego świeżość. Z drugiej jednak strony powoduje to, że gazy, które zbierają w środku nie mają drogi ujścia, dlatego opakowanie zaczyna pęcznieć.
Po opakowaniu zwróć uwagę na kolor. Mięso powinno być różowe, ale jeśli zauważysz na nim żółtawe plamy, odpuść sobie tą paczkę piersi i poszukaj innej. Żółty odcień mięsa wskazuje, że termin przydatności dobiega już końca i chociaż można je jeszcze zjeść, to nie poleży ono za długo i może szybko się zepsuć.
Zwróć uwagę również na rozmiar. Normalny filet z kurczaka hodowanego naturalnie waży 150-180g, może dobić maksymalnie do 200g. Dlatego jeśli znajdziesz opakowanie, które waży 500-600g, a są w nim tylko dwa filety to może to być oznaką przyśpieszonego chowu drobiu, albo piersi mogą być napompowane wodą.
Kolejnym dobrym sygnałem może być obecność białych pasków na piersi. Widać je nawet na zdjęciu powyżej, ale tutaj są one bardzo delikatne i małe. Jeśli kurczak rósł zbyt szybko tkanka tłuszczowa rozwijała się nierównomiernie. Takie mięso będzie miała zdecydowanie więcej tłuszczu i paski te będą widoczne na piersi. Drugą kwestią jest to, że tłuszcz powinien mieć biały kolor, jeśli jest żółty, nie kupuj go.
Jeśli trzymasz w ręce opakowanie zobacz również czy nie zbiera się w nim woda. Filet leży na specjalnej podkładce pochłaniającej nadmiar ilości, ale jeśli leży już długo nie wchłonie ona wszystkiego i w opakowaniu zobaczymy maź i płyn, czasami wymieszany z krwią. Jeśli opakowanie jest przeźroczyste zobaczysz również jak wygląda ta specjalna wkładka pochłaniająca wodę. Staraj się wybierać piersi, w których jest ona jak najmniej nasiąknięta.