Naleśniki z twarogiem czyli obiad lub kolacja na słodko :) Smacznego!
Składniki (na około 10 małych naleśników):
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 1 twarożek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- Trzepaczką mieszamy jajko z cukrem i solą.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Na koniec dodajemy olej.
- Mieszamy twarożek z cukrem i cukrem waniliowym.
- Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
- Na połowie każdego rozkładamy farsz, składamy na pół, a później jeszcze raz na pół, czyli na ćwiartki.
- Ćwiartki smażymy jeszcze raz z obu stron.
UWAGA. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodajemy mąki; jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka.