Jak suszyć czosnek niedźwiedzi?

Porady Data publikacji: 2022-04-24

Czosnek niedźwiedzi to zioło niesamowite w smaku, które będzie świetnym dodatkiem do naszych potraw. Można zbierać go na łonie natury od marca do kwietnia. Musimy jednak uważać. Można pomylić go z ziemowitem jesiennym. Zjedzenie go może zakończyć się nawet zgonem. Rośliny te można od siebie łatwo rozróżnić.

Jeśli jednak wolimy mieć pewności, wtedy czosnek niedźwiedzi możemy wyhodować w doniczkach. Wtedy możemy mieć to przepyszne zioło pod ręką. Musimy tylko pamiętać o jego zimowaniu na dworze lub balkonie.

Jak suszyć czosnek niedźwiedzi?

Suszenie czosnku niedźwiedziego jest bardzo prostą czynnością. Przygotuj blachę do pieczenia, a następnie wyłóż ją pergaminem. Następnie rozłóż na niej liście czosnku niedźwiedziego. Każdy powinien leżeć osobno, tak by liście nie nakrywały się wzajemnie.

Blachę wkładamy do piekarnika, który ustawiamy na 50 stopni Celsjusza. Drzwiczki pozostawiamy uchylone, tak samo jak w przypadku suszenia grzybów. Czosnek będzie gotowy w momencie, gdy liście czosnku niedźwiedziego będą suche i roztarte w rękach zaczną się kruszyć. Wtedy możemy pokruszyć je dłońmi lub w moździerzu. Następnie przekładamy je do suchego i szczelnego pojemnika i w ten sposób przechowujemy z dala od wilgoci, aby czosnek nie spleśniał.

Podobne artykuły