4 lipca 2018

Jak rozpoznać zatrucie pokarmowe Salmonellą

Zajmijmy się tematem zatruć pokarmowych i przybliżmy objawy Salmonelli. To niestety problem, który w okresie wakacji spotyka nas najczęściej. Bardzo ławo stać się ofiarą zatrucia pokarmowego podczas urlopu. Kosztujemy różnych smakołyków, niestety nie każdy od kogo je kupujemy, odpowiednio dba o ich jakość.

Salmonellą możemy zarazić się jedząc np. jaja, mięso, mleko i inne produkty pochodzące od nich. Dlatego bardzo często zdarza się to w przypadku rozmrożonych wcześniej lodów, których ktoś nie chciał wyrzucić czy na fastfoodach. Po spożyciu produktów skażonych bakteriami Salmonelli wystarczy osiem godzin by zauważyć pierwsze objawy.

Objawy salmonelli

  • ból brzucha
  • wymioty
  • biegunka
  • ból głowy
  • podwyższona temperatura

Dlatego też zakażanie salmonellą można pomylić z grypą jelitową. Objawy mogą się pojawić również później. Często mówi się o granicy 24 godzin, gdzie zauważymy pierwsze objawy, ale niektóre źródła mówią nawet o 10 dniach. Gdy pojawi się takie zatrucie pokarmowe, a objawy są silniejsze niż mogłoby się nam to zdawać w przypadku zwykłego zatrucia pokarmowego, to należy skonsultować to z lekarzem. Zwłaszcza w przypadku dzieci.

Bardzo dużym zagrożeniem jest odwodnienie organizmu. Dlatego bardzo ważne jest picie duże ilości wody i przyjmowania elektrolitów. Do odwodnienia bardzo szybko może dojść u dzieci, dlatego nawet już po takiej nocy o silnym przebiegu objawowym zatrucia może być konieczna kroplówka i odpowiednie leki. Dlatego nie warto zewlekać i czekać aż objawy miną same.

Leczenie salmonelli

Warto pamiętać o tym, że zatrucie to należy do bardzo niebezpiecznych bo objawy są bardzo męczące dla organizmu. Dlatego powinniśmy udać się do lekarza i w razie potrzeby pozostać pod kontrolą. Ten zaleci nam co robić i jaką dietę przybrać. Zazwyczaj kończy się na zastosowaniu odpowiedniej diety, piciu płynów i elektrolitów oraz zażywania odpowiednich leków np. węgla aktywnego czy probiotyków.

W przypadku gdyby objawy nie ustąpiły, należy udać się na kontrolę i wtedy lekarz może zalecić leczenie antybiotykiem. Warto pamiętać o szczególnym zagrożeniu dla dzieci. Tutaj bardzo szybko dochodzi do odwodnienia, dlatego nie czekamy z wizytą u lekarza i pilnujemy by dziecko spożywało płyny i elektrolity. W niektórych przypadkach konieczne jest leczenie w szpitalu.

Salmonell to choroba, z którą nasz organizm powinien poradzić sobie samodzielnie. Warto jednak mu w tym pomóc wprowadzając konieczne zmiany do szybkiego wyzdrowienia i mające na celu uniknąć gorszych konsekwencji.

Czy mogę zarażać salmonellą?

Salmonellą można zarazić, ale zdarza się to rzadko. Aby tak się tak stało potrzebna jest styczność z dużą ilością bakterii. Dlatego z reguły zwykłe zasady higieny wystarczają by uniknąć zachorowania.

Jak chronić się przed salmonellą?

Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie się obronić. Tak jak wspominaliśmy na wstępie artykuły, często do tego typu zakażenia dochodzi gdy jemy coś w miejscu publicznym. Szczególnie podczas wakacji gdy znajdziemy wiele wątpliwej jakości punktów spożywczych, które walczą jedynie o zysk, a wyrzucenie produktów wiązałoby się ze stratą. Chronić się jednak w domu stosując kilka zasad:

  1. Surowe mięso przechowujemy w lodówce i nie rozmrażamy długo – poradnik tutaj
  2. Jajka zaparzamy wrzątkiem zanim włożymy je do lodówki
  3. Nigdy nie zamrażamy ponownie produktów
  4. Nie kupujemy lodów, które nie są dobrze schłodzone
  5. Gdy mięso jest niedogotowane, nie jedz go
  6. Pamiętaj o podstawowych zasadach higieny

Źródła

  1. zdrowie.tvn.pl
  2. portal.abczdrowie.pl
  3. medonet.pl
  4. poradnikzdrowie.pl

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.