Nigdy nie rób tego podczas rozmrażania mięsa!

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2018-06-03

Jakiekolwiek mięso byś nie rozmrażała nigdy nie należy tego robić! Możesz zaszkodzić w ten sposób zdrowiu wszystkich, którzy spożywali posiłek. O zatrucie wcale nie jest trudno.

Rozmrażanie mięsa,a  zdrowie

Wydaje nam się, że rozmrażanie mięsa nie jest niczym trudnym. Robimy często tak jak nasze babcie, wykładając je parę godzin przed obiadem do miski na stole kuchennym lub zanurzając w ciepłej wodzie. Jednak to jedne z największych błędów jakie możemy zrobić.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Każdy zawodowy kucharz powie Ci, że najlepiej rozmrażać mięso w niskiej temperaturze ok. 5 stopni Celsjusza, czyli takiej jaka panuje w lodówce. Dlaczego? Pozwoli to mięso się rozmrozić, ale jednocześnie temperatura nie dopuści do rozwoju bakterii. Gdy mięso rozmrażamy w ciepłej wodzie czy po prostu zostawiając je na blacie kuchennym tak naprawdę tworzymy doskonałe warunki do rozwoju bakterii w mięsie. Co najgorsze, bakterii tych nie zmyjemy wodą. Jedynie długo i odpowiednia obróbka termiczna je zabije, ale podczas smażenia np. grubych kotletów, temperatura wewnątrz mięsa może nie dojść do odpowiedniej.

Wiemy więc, że nie powinno się rozmrażać mięsa na zewnątrz lodówki, a jeśli już to przez bardzo krótki czas. Dlatego właściwie jedynym sposobem staje się wtedy mikrofalówka, która pozwala szybko rozmrozić mięso. Należy jednak pamiętać, że należy wtedy od razu je przygotować bo w innym przypadku również stanie się pożywką dla bakterii, które trafią do naszego układu trawiennego i mogą nam zaszkodzić.

Najlepiej rozmrażać mięso w lodówce

Najlepiej mięso rozmrażać w lodówce, ale ustawiamy je na środkowej półce gdzie temperatura jest najbardziej stała. Najlepiej również aby znajdowały się w głębi półki bo podczas otwierania lodówki mięso miałoby styczność z ciepłym powietrzem z zewnątrz.

Oczywiście taki sposób rozmrażania jest długi i może to potrwać kilka godzin. Dlatego należy wyjąć mięso odpowiednio wcześnie by do momentu przygotowywania zdążyło się rozmrozić. Nie jest to jednak problemem bo możemy to zrobić nawet wieczorem kładąc się spać. Niska temperatura nie pozwoli rozwinąć się bakteriom i mięso przez te wszystkie godziny będzie bezpieczne.

Pamiętaj tylko by umieścić je w odpowiednim naczyniu tak by woda i soki wydzielające się z zamarzniętego mięsa nie zalały innych produktów w lodówce. Jeśli tak się stanie i produkty te były otwarte to należy je wyrzucić, a te opakowane dobrze umyć.

Mogą Cię zainteresować