Jak przechowywać czosnek? Jeśli zrobisz to w odpowiedni sposób będzie świeższy przez dłuższy czas. Jeśli zrobicie to dobrze będzie mógł tak leżeć nawet przez rok. Jeśli jednak będziecie przechowywać go w złych warunkach to zacznie kiełkować lub po prostu zgnije.
Czosnek zaczyna kiełkować gdy wilgotność powietrza jest zbyt wysoka. Stąd też już jeden warunek jego przechowywania nasuwa się sam. Miejsce, w którym będzie trzymać czosnek powinno być suche, dlatego kuchnia nie jest najlepsza. Wilgotność powietrza jest tu zmienna i podczas długiego gotowania gwałtownie wzrasta. Dlatego najlepsza jest spiżarnia jeśli taką posiadamy. Najlepiej z dala od słońca i podwieszony w powietrzu. Na pewno nie raz widzieliście czosnki wiszące w zapleciony warkocz. W taki sposób można go przechowywać przez wiele miesięcy.
Jeśli mamy czosnek, w którym widzimy, że niektóre ząbki zaczynają się psuć musimy je oddzielić. Staranie przebieramy ząbki czosnku usuwając te psujące się, a następnie wkładamy czosnek do słoika i przysypujemy solą. W ten sposób wytrzyma znacznie dłużej.
Na pewno słyszałaś o tym, że czosnek to naturalny antybiotyk. Można przygotować syrop z czosnku, który pomoże Ci z szybszym uporaniem się z chorobą. Czosnek ma jednak dużo więcej dobrych właściwości. Dzięki niemu Twoje serce będzie zdrowsze. Zawiera on allicynę, która zapobiega stwardnieniu naczyń krwionośnych i poprawia krążenie.
To jednak nie wszystko. Spożywanie czosnku chroni przed nowotworami. Już jedzenie jednego ząbka dziennie zmniejsza ryzyko o połowę. Oprócz tego ta sama czynność zwiększa odporność. Dlatego czosnek można stosować nie tylko w przypadku choroby, ale również jako profilaktykę przed nią.
Jaki czosnek jeść? Jeśli chcemy skorzystać ze wszystkich jego właściwości zdrowotnych najlepiej jeść czosnek surowy. W takiej postaci możemy dodawać go do sałatek, sosów czy nawet kanapek.