Ranking win na wiosnę

Kuchnia Data publikacji: 17 marca 2021 / Aktualizacja: 2021-03-19

Przyszedł czas nie tylko na lżejsze ubrania, ale też trunki. Wino na wiosnę powinno być przede wszystkim świeże i delikatne. Wiosną stajemy się bardziej otwarci na nowości, dlatego to dobry czas, by popróbować nieznanych smaków.

1. „Zielone” wino 

Trend pierwszy to tzw. zielone wina, czyli po prostu takie, które należy pić młode.

W winach zielonych specjalizuje się Portugalia. Vinho Verde to świeże wino o cytrusowej barwie i aromacie. 
W bukiecie można też znaleźć zielone jabłuszko. Lekko kwasowate, delikatnie musuje na podniebieniu.

El Carlino to hiszpańskie wina organiczne, powstające w zgodzie z naturą. 
Proponowane wino jest nie tylko odpowiedzialnym zakupem, ale też dostarczy wiele przyjemności miłośnikom aromatycznych, owocowych trunków. W bukiecie łączą się intrygujące nuty ziół, trawy i i agrestu.  Świeże wino w sam raz do wypicia w ogrodzie lub na balkonie.

Kolejną propozycją dla tych, którzy chcą poczuć wiosenne orzeźwienie, jest Villarrica Sauvignon Blanc. To zielonkawe wino przywędrowało do nas aż z Chile. Cytrusowo-ziołowy bukiet zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy nowych smaków.

2. Wina ekologiczne

„Zielone” wina to nie tylko takie o zielonkawej barwie czy przeznaczone do picia, gdy są świeże, ale to też wina ekologiczne.

Coraz bardziej zauważalne są ruchy wegańskie, żywność organiczna i odpowiedzialne uprawy. Te trendy są też widoczne w produkcji win. 

Wyróżnia się zwłaszcza La Jara Frizzante Bianco Special Cuvée, orzeźwiająca mieszanka organicznych szczepów białych winogron. Cytrusowy posmak, z jaśminem i migdałami w połączeniu z przyjemnym musowaniem to idealna propozycja nie tylko dla wegan.

3. Wina lokalne

Założeniami ruchów ochrony środowiska są nie tylko wysoka jakość składników i warunki procesu produkcji, ale też lokalność. Na szczęście polskie wina stają się coraz bardziej popularne. Bio wino Aronica Semi Sweet to doskonała propozycja na piknik. Co ciekawe, wino wyprodukowano nie z winogron, ale z aronii. W rezultacie powstał trunek o charakterystycznej cierpkości, zbalansowany przyjemną słodyczą. Świetne uzupełnienie ciasta, owoców, albo sałatki.

Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować nagradzanych wyrobów Winnicy Miłosz, Orange to idealna propozycja na wiosnę. Wyjątkowe połączenie szczepów Pinot Blanc, Traminer, Mueller-thurgau i Muscaris daje wino intensywnie aromatyczne, a jednocześnie rześkie. Lekko kwaskowate, to wino łatwe do picia nawet dla tych, którzy nie są doświadczonymi koneserami.

Podobne artykuły