Wielu z nas zmaga się z problemem zepsutych wędlin, które szybko trafiają do kosza. Choć drobne zmiany w sposobie przechowywania mogą znacząco przedłużyć świeżość produktów mięsnych, często popełniamy błędy, które temu zapobiegają. Na co warto zwrócić uwagę, aby cieszyć się dłuższą świeżością produktów mięsnych? Sprawdzamy — czytamy w Onecie.
Zanim przejdziemy do przechowywania, warto zacząć od samego wyboru wędlin. Najlepsze produkty to te, które zawierają głównie mięso, unikając mechanicznie oddzielanego mięsa (MOM), wypełniaczy i polepszaczy. Jeśli dbasz o zdrowie, wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu i zawsze sprawdzaj datę ważności. Unikaj kupowania wędlin, których data ważności jest bliska końca, jeśli nie jesteś pewien, czy zdążysz je spożyć na czas.
Nawet najlepsza wędlina może szybko się zepsuć, jeśli nie będzie przechowywana w odpowiednich warunkach. Idealna temperatura w lodówce dla wędlin to 0-4 st. C. Przechowywanie ich w wyższych temperaturach sprzyja szybkiemu psuciu się produktów mięsnych.
Po otwarciu opakowania wędliny warto wyjąć mięso z fabrycznej osłonki, która często jest wykonana z folii. Folia sprzyja szybkiemu psuciu się produktów. Zamiast tego, przenieś wędliny do szklanego naczynia lub owiń je w papier. Jeśli wędlina jest w plastrach, przedziel każdy plaster arkuszem papieru do pieczenia, co pomoże zachować świeżość na dłużej.
Wędliny potrzebują stałego dostępu powietrza. Zamykanie ich w szczelnych pojemnikach powoduje, że mogą się tam „dusić” i szybciej psuć. Naturalne wysychanie produktu nie jest problemem, natomiast wilgotny, kleisty nalot może świadczyć o zepsuciu.
Mięso w kawałku dłużej zachowuje świeżość niż krojone na plastry. Jeśli to możliwe, kupuj wędliny w całości i kroj je na plastry bezpośrednio przed spożyciem.
Bez względu na to, czy przekładasz wędlinę do innego opakowania, czy nakładasz ją na kanapkę, zawsze rób to czystymi rękami. Unikaj dotykania różnych produktów (np. sera i wędliny) tymi samymi rękami, aby zapobiec zanieczyszczeniom.
Aby cieszyć się dłuższą świeżością wędlin, pamiętaj o:
Dzięki tym prostym wskazówkom będziesz mógł dłużej cieszyć się smakiem i jakością swoich ulubionych wędlin.