Grill może odbić się na Twoim zdrowiu. Zobacz jak grillować aby nie chorować!

Zdrowie Data publikacji: 26 kwietnia 2018

Grillowanie może być niezdrowe jeśli robimy to źle. Jest kilka zasad, których warto się trzymać jeśli chcemy aby przygotowane dla nas potrawy nie odbiły nam się czkawką. Może się bowiem okazać, że nasze ulubione potrawy z grilla będą powodem późniejszych problemów zdrowotnych.

1. Czystość grilla

Jest ona niezmiernie ważna, a najważniejszy jest ruszt, ale nie tylko. Tłuszcz kapie również do wewnątrz grilla, tam po ponownym rozpaleniu wytwarza substancje, które są dla nas szkodliwe. Zawiera on bowiem substancje, które powodują raka np. benzopiren. Ale o tym jeszcze powiemy bo ważna jest również technika pieczenia na grillu.

2. Technika ma znaczenie

Wcześniej wspominany benzopiren wydziela się również gdy grillujemy mięso zbyt długo. Dlatego kładziemy je na grilla gdy ten jest rozgrzany, obrabiamy jak najkrócej, a gdy temperatura spada podkładamy węgla. Chodzi o to by grillowanie mięsa trwało jak najkrócej, dlatego gdy mięso się zrobi zdejmujemy je z grilla. Nie zostawiamy by nie straciło temperatury. Zawsze możemy je potem szybko podgrzać bez uszczerbku dla naszego zdrowia.

Jednocześnie pamiętaj o tym, że mięso powinno być dopieczone w środku dlatego lepiej grube mięso podzielić na porcje. To ułatwi jego grillowanie.

3. Folia aluminiowa

Folia aluminiowa czy tacki aluminiowe to produkty, które szkodzą zdrowiu. Jeśli chcecie wiedzieć w jaki sposób, odsyłamy Was do tego artykułu. Dlatego lepiej grillować na ruszcie niż korzystać z tacek. Warto jednak pamiętać o tym, że rusz powinien zawsze być czysty i bez starego zaschniętego tłuszczu.

4. Węgiel też ma znaczenie

Najzdrowszy jest węgiel drzewny, a podpałka najlepsza to taka, która nie jest nasączona chemią, która wraz z dymem przeniknie do naszego jedzenia. Dlatego warto rozpalać gazetą i suchym drewnem, a później zasypać to węglem drzewnym i dać mu czas by się rozgrzał. Pamiętaj, że podpałki nie dodajemy do grilla nigdy podczas grillowania bo wtedy cały ten dym połączony z chemią trafi do jedzenia.

5. Świeżość produktów

Gotowe karkówki w marynacie to nic dobrego. Ich świeżość nie jest najwyższych lotów. Dlatego najlepiej przygotowywać marynatę samemu i kupować jedynie świeże mięso. To uchroni nas przed różnymi zatruciami.

6. Nie tylko mięso

Pamiętaj o tym, że warto również grillować warzywa, które dodadzą naszemu posiłkowi smaku i aromatu, ale pozwolą nam się najeść i zmniejszyć jego kaloryczność. To również jest ważne jeśli chodzi o zdrowe jedzenie rzeczy przygotowanych na grillu.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły