Rząd zapowiedział zamrożenie cen prądu do 2000 kWh. Wiele osób zastanawia się, jak zacząć oszczędzać energię elektryczną, aby zmieścić się w limicie. Kuchnie elektryczne zużywają sporo energii, dlatego podpowiemy Wam, jak ograniczyć jej zużycie podczas gotowania.
Jeśli chcesz zużywać mniej prądu podczas gotowania, to pamiętaj o tym, aby zachować czystość garnków. Bardzo ważna jest zewnętrzna powierzchnia dna, która styka się z płytą kuchenną. Jeśli będzie brudna, wtedy stanie się gorszym przewodnikiem energii, a więc do podgrzania tej samej ilości wody potrzeba będzie jej więcej.
Dlatego pamiętaj o tym, aby garnki czyścić dokładnie nie tylko wewnątrz, ale również na zewnątrz. Mamy dla Was jeszcze jedną radę dotyczącą samych garnków.
Garnek wielkością powinien być dostosowany do objętości potrawy, którą gotujemy. To jednak nie jedyny czynnik, na który musimy zwrócić uwagę. Kolejnym jest zwrócenie uwagi na średnicę garnka i pola grzewczego, na którym go ustawiamy. Nie powinno być ono dużo większe od średnicy dna garnka.
Ciekawym rozwiązaniem są nowoczesne płyty indukcyjne, które posiadają pola grzewcze samodzielnie dopasowujące się do średnicy postawionego na nich garnka. Ułatwiają one również gotowanie, gdyż eliminują problem nierównomiernego nagrzewania się i pozwalają korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkościach.
Wiele potraw można gotować pod przykryciem i warto to robić. Dzięki temu woda zagotowuje się szybciej i zużywamy do tego mniej energii elektrycznej. Nie zawsze jednak gotowanie pod przykryciem jest wskazane. Rosół możemy gotować pod przykryciem jedynie do momentu zagotowania wody, później powinniśmy go odkryć i gotować na małej mocy przez dłuższy czas.
Jeśli zamierzasz wymienić płytę grzejną na nową, to warto dokonać odpowiedniego wyboru i przeanalizować zużycie energii elektrycznej, jakie deklaruje producent. Najoszczędniejsze są płyty indukcyjne. Dzięki temu, iż pola grzewcze mogą dostosować się wielkością do garnków, zużywają tylko tyle energii, ile jest potrzebne. Efektywność energetyczna takiego urządzenia jest więc wyższy, niż w przypadku płyty ceramicznej lub żeliwnej.
Płyty indykcyjne oczywiście są jednocześnie droższe w zakupie. Dlatego trudno udzielić jednoznacznej rady, na temat wyboru, który powinniście dokonać. Warto więc samodzielnie przeanalizować wszelkie plusy oraz minusy. W przypadku osób, które rzadko gotują w domu, zakup droższej płyty może się nie zwrócić. Musimy więc rozpatrzyć wszystkie opcje przez pryzmat własnego zapotrzebowania.
Niektórzy gotują wodę na kuchni elektrycznej, a nie w czajniku. Warto wówczas pamiętać o tym, aby zagotowywać jedynie tyle wody, ile jest nam potrzebne. Dzięki temu zużyjemy mniej energii.