99% osób popełnia ten błąd krojąc żółty ser. Przez to szybciej się psuje!

Porady Data publikacji: 19 stycznia 2017

Jeśli kupisz żółty ser w kawałku i zamierzasz go pokroić to musisz pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie. Większość osób o tym nie wie i się do niej nie stosuje. Niestety przez to ser zaczyna szybciej się psuć i zmienia swój smak.

Krojąc żółty ser w kostce nie należy nigdy trzymać go gołymi dłońmi. Zawsze musimy robić to przez foliową torebkę, albo w rękawiczkach. W przeciwnym przypadku bakterie znajdujące się na serze wejdą w reakcję z tymiu na naszych dłoniach. Spowoduje to zmianę smaku sera, jego wcześniejsze zepsucie oraz możemy przyprawić nas o problemy żołądkowe.

Bakterie na serze żółtym

Warto wiedzieć jak powstaje ser. Dzieje się tak dzięki procesu fermentacji, który przebiega z pomocą bakterii. Bakterie są charakterystyczne dla danego gatunku sera i przetwarzają laktozę do kwasu mlekowego. Niektóre bakterie wytwarzają dwutlenek węgla dlatego w serze powstają dziury. Podczas dojrzewania sera grzyby i bakterie kształtują również jego charakterystyczny smak. Jest 14 rodzajów bakterii i 10 rodzajów grzybów, które możemy znaleźć w naszym kawałku sera. Dlatego gdy dostaną się tam bakterie innego rodzaju smak może ulec zmianie, a ser się zepsuć.

Podobne artykuły