Jak dobrać wino do kolacji?

Kuchnia Data publikacji: 28 marca 2017

Dobranie wina, idealnie pasującego do posiłku, jest wielką sztuką. Jednak nie musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu.

Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki o winach, książki o tematyce kulinarnej, a nawet poradniki, które znajdziesz w sklepach internetowych, na przykład w Faktorii Win w e-markecie Frisco. Opinie o poszczególnych winach znajdziesz także na licznych blogach o tej tematyce.

Oto praktyczny przewodnik wraz z przykładami konkretnych marek (i sklepów, w których je kupisz), na przykładzie którego zobaczysz, że nawet w obrębie tego samego szczepu wina mogą bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw.

Podobne artykuły