Sushi to danie nie tylko smaczne i zdrowe, ale także szalenie efektowne i eleganckie. A do tego proste do zrobienia w domu. Wystarczy tylko mieć odpowiednie narzędzia oraz składniki i już można samodzielnie przyrządzić piękne, smaczne sushi, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza japońska restauracja. Oto jak należy to zrobić.
Składniki
Wśród składników, które powinny znaleźć się w sushi, wymienić należy:
Pomocne w zrobieniu pysznego sushi są odpowiednie narzędzia:
Jak to zrobić?
Dobre sushi jest proste do przyrządzenia, jeśli tylko znacie zasady rządzące jego przygotowaniem.
Pierwszy krok to ugotowanie ryżu – powinien on być klejący, aby sushi nie rozsypywało się. Ugotowany ryż należy zostawić do całkowitego wystygnięcia. Nałożenie ciepłego ryżu oznacza katastrofę – płat nori wchłonie z niego wilgoć i straci odpowiednie właściwości.
Na matę bambusową kładziemy więc płat nori, a na nim rozkładamy zimny ryż. Warstwa powinna być bardzo cienka i równomierna, zajmować około ⅔ powierzchni nori. Przed nałożeniem składników, należy je osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki pokrojone w paski należy układać ciasno na ryżu tak, by rolowanie sushi było proste, a rolki – łatwe do zjedzenia. Rolowanie to sztuka, która, choć prosta, wymaga jednak pewnej wprawy. Należy pomagać sobie bambusową matą i ciasno rolować sushi, fragment po fragmencie. Zrolowane sushi pokroić na cienkie plasterki, grubości około 1,5 – 2 centymetrów i wstawić do lodówki. Końcówki odrzucić. Sushi należy wyjąć z lodówki na około 15 minut przed podaniem.
Dodatki
Dobre sushi to jednak nie tylko składniki zawinięte w nori, ale także oprawa posiłku. Na osobne miseczki należy więc nałożyć wasabi – bardzo ostry, zielony chrzan w formie pasy, a także dobrej jakości sos sojowy. Nie obejdzie się także bez marynowanego imbiru w cienkich plasterkach.Choć sushi można w ostateczności chwytać palcami, to jednak warto podać pałeczki. Do sushi warto podać sake lub gorącą zieloną herbatę.
Dobre sushi jest pięknie podane, ma idealną zwartą konsystencję i wyłącznie świeże składniki. Warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie. Aby lepiej zrozumieć sztukę przyrządzania sushi, warto wybrać się do japońskiej restauracji specjalizującej się w serwowaniu tego dania. W takich miejscach szefowie kuchni często przygotowują dania na naszych oczach, dzięki czemu możemy podziwiać ich kunszt.