Jak prawidłowo wykonuje się sushi?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-12-02

Sushi to danie nie tylko smaczne i zdrowe, ale także szalenie efektowne i eleganckie. A do tego proste do zrobienia w domu. Wystarczy tylko mieć odpowiednie narzędzia oraz składniki i już można samodzielnie przyrządzić piękne, smaczne sushi, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza japońska restauracja. Oto jak należy to zrobić.

Składniki

Zaobserwuj nas na Facebooku

Wśród składników, które powinny znaleźć się w sushi, wymienić należy:

  • nori – czyli algi. Mają one postać cieniutkich, czarnych płatów;
  • ryż – odpowiednia do sushi odmiana ryżu krótkoziarnistego, klejącego;
  • ryba – łosoś lub tuńczyk. Najlepsza do sushi jest ryba surowa lub wędzona na zimno;
  • owoce i warzywa – spośród owoców używać warto awokado. Warzywa natomiast to sałata czy ogórek, marynowana rzodkiewka, marchew;
  • owoce morza – krewetki, paluszki krabowe lub ośmiorniczki.

Pomocne w zrobieniu pysznego sushi są odpowiednie narzędzia:

  • mata bambusowa do rolowania,
  • nóż – powinien być bardzo ostry, o gładkim ostrzu bez ząbków.

Jak to zrobić?

Dobre sushi jest proste do przyrządzenia, jeśli tylko znacie zasady rządzące jego przygotowaniem.

Pierwszy krok to ugotowanie ryżu – powinien on być klejący, aby sushi nie rozsypywało się. Ugotowany ryż należy zostawić do całkowitego wystygnięcia. Nałożenie ciepłego ryżu oznacza katastrofę – płat nori wchłonie z niego wilgoć i straci odpowiednie właściwości.

Na matę bambusową kładziemy więc płat nori, a na nim rozkładamy zimny ryż. Warstwa powinna być bardzo cienka i równomierna, zajmować około ⅔ powierzchni nori.   Przed nałożeniem składników, należy je osuszyć papierowym ręcznikiem.

Składniki pokrojone w paski należy układać ciasno na ryżu tak, by rolowanie sushi było proste, a rolki – łatwe do zjedzenia. Rolowanie to sztuka, która, choć prosta, wymaga jednak pewnej wprawy. Należy pomagać sobie bambusową matą i ciasno rolować sushi, fragment po fragmencie. Zrolowane sushi pokroić na cienkie plasterki, grubości około 1,5 – 2 centymetrów i wstawić do lodówki. Końcówki odrzucić. Sushi należy wyjąć z lodówki na około 15 minut przed podaniem.

Dodatki

Dobre sushi to jednak nie tylko składniki zawinięte w nori, ale także oprawa posiłku. Na osobne miseczki należy więc nałożyć wasabi – bardzo ostry, zielony chrzan w formie pasy, a także dobrej jakości sos sojowy. Nie obejdzie się także bez marynowanego imbiru w cienkich plasterkach.Choć sushi można w ostateczności chwytać palcami, to jednak warto podać pałeczki. Do sushi warto podać sake lub gorącą zieloną herbatę.

Dobre sushi jest pięknie podane, ma idealną zwartą konsystencję i wyłącznie świeże składniki. Warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie.  Aby lepiej zrozumieć sztukę przyrządzania sushi, warto wybrać się do japońskiej restauracji specjalizującej się w serwowaniu tego dania. W takich miejscach szefowie kuchni często przygotowują dania na naszych oczach, dzięki czemu możemy podziwiać ich kunszt.

Podobne artykuły