Jak prawidłowo wykonuje się sushi?

Kuchnia Data publikacji: 02 grudnia 2017

Sushi to danie nie tylko smaczne i zdrowe, ale także szalenie efektowne i eleganckie. A do tego proste do zrobienia w domu. Wystarczy tylko mieć odpowiednie narzędzia oraz składniki i już można samodzielnie przyrządzić piękne, smaczne sushi, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza japońska restauracja. Oto jak należy to zrobić.

Składniki

Wśród składników, które powinny znaleźć się w sushi, wymienić należy:

  • nori – czyli algi. Mają one postać cieniutkich, czarnych płatów;
  • ryż – odpowiednia do sushi odmiana ryżu krótkoziarnistego, klejącego;
  • ryba – łosoś lub tuńczyk. Najlepsza do sushi jest ryba surowa lub wędzona na zimno;
  • owoce i warzywa – spośród owoców używać warto awokado. Warzywa natomiast to sałata czy ogórek, marynowana rzodkiewka, marchew;
  • owoce morza – krewetki, paluszki krabowe lub ośmiorniczki.

Pomocne w zrobieniu pysznego sushi są odpowiednie narzędzia:

  • mata bambusowa do rolowania,
  • nóż – powinien być bardzo ostry, o gładkim ostrzu bez ząbków.

Jak to zrobić?

Dobre sushi jest proste do przyrządzenia, jeśli tylko znacie zasady rządzące jego przygotowaniem.

Pierwszy krok to ugotowanie ryżu – powinien on być klejący, aby sushi nie rozsypywało się. Ugotowany ryż należy zostawić do całkowitego wystygnięcia. Nałożenie ciepłego ryżu oznacza katastrofę – płat nori wchłonie z niego wilgoć i straci odpowiednie właściwości.

Na matę bambusową kładziemy więc płat nori, a na nim rozkładamy zimny ryż. Warstwa powinna być bardzo cienka i równomierna, zajmować około ⅔ powierzchni nori.   Przed nałożeniem składników, należy je osuszyć papierowym ręcznikiem.

Składniki pokrojone w paski należy układać ciasno na ryżu tak, by rolowanie sushi było proste, a rolki – łatwe do zjedzenia. Rolowanie to sztuka, która, choć prosta, wymaga jednak pewnej wprawy. Należy pomagać sobie bambusową matą i ciasno rolować sushi, fragment po fragmencie. Zrolowane sushi pokroić na cienkie plasterki, grubości około 1,5 – 2 centymetrów i wstawić do lodówki. Końcówki odrzucić. Sushi należy wyjąć z lodówki na około 15 minut przed podaniem.

Dodatki

Dobre sushi to jednak nie tylko składniki zawinięte w nori, ale także oprawa posiłku. Na osobne miseczki należy więc nałożyć wasabi – bardzo ostry, zielony chrzan w formie pasy, a także dobrej jakości sos sojowy. Nie obejdzie się także bez marynowanego imbiru w cienkich plasterkach.Choć sushi można w ostateczności chwytać palcami, to jednak warto podać pałeczki. Do sushi warto podać sake lub gorącą zieloną herbatę.

Dobre sushi jest pięknie podane, ma idealną zwartą konsystencję i wyłącznie świeże składniki. Warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie.  Aby lepiej zrozumieć sztukę przyrządzania sushi, warto wybrać się do japońskiej restauracji specjalizującej się w serwowaniu tego dania. W takich miejscach szefowie kuchni często przygotowują dania na naszych oczach, dzięki czemu możemy podziwiać ich kunszt.

Podobne artykuły