20 sierpnia 2021

Blaty kuchenne – jak dopasować je do szafek w kuchni?

Jeśli stolarz nie wykonuje twojej kuchni od A do Z, to na tobie spoczywa odpowiedzialność za wybór niezbędnych elementów. Poza szafkami dolnymi i górnymi potrzebujesz także blatu, który nie tylko doskonale pasuje do całej aranżacji, ale jest także praktyczny, wyróżniając się odpornością na rozlane płyny, działanie żywności i podwyższone temperatury. Jak wybrać blaty kuchenne, które posłużą ci przez wiele lat?

Zacznijmy od wymiarów – blat dopasowany do ciebie

Blaty kuchenne zawsze dobiera się do szafek stojących, dlatego nigdy nie zaczynaj od niego zakupów. Znając już wymiary szafek możesz ustalić, jakie powinny być wymiary blatu. Pierwszą zasadą jest to, że musi być od nich szerszy przynajmniej o kilka centymetrów. Dlaczego? Ze względów praktycznych – jeśli o tym zapomnisz, szybko zauważysz, że fronty są ciągle poplamione. Długość blatów w kuchni zależy od tego, co zaplanowałeś – pamiętaj, że blatu nie będzie w miejscu ustawienia kuchenki czy lodówki.

Materiał wykonania jest kluczowy

Blaty kuchenne są produkowane z różnych materiałów – jak wybrać ten najlepszy? Najbardziej przystępne cenowo są blaty laminowane. Nie jest to ich jedyna zaleta, gdyż występują prawdopodobnie w największej ilości wzorów i kolor, pozwalając uzyskać bardzo klasyczne efekty, jak i niesamowite aranżacje. Nie ustępują prawie niczym swoim drewnianym i kamiennym alternatywom, są łatwe w utrzymaniu czystości i odporne na odbarwienia. Trwałość blatów laminowanych zawdzięczamy specjalnej technice powlekania, dzięki czemu jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i temperaturę do nawet 180 stopni C.

Blaty kuchenne z drewna nadają wnętrzu naturalnego, ciepłego wyglądu, jednak wymagają częstej konserwacji i nie są odporne ani na uszkodzenia mechaniczne ani na temperaturę. Nieco bardziej wytrzymałe są produkty z drewna klejonego.

Innym popularnym rozwiązaniem są blaty z kamienia – jeśli się na nie zdecydujesz, na pewno zrobisz wrażenie na każdym gościu. Niestety są kosztowne i nie są aż tak odporne na codzienne działania w kuchni. Produkuje się je z marmuru, granitu i konglomeratu, a ich cechy zależą właśnie od rodzaju kamienia. Czy to koniec wyboru? Blaty kuchenne produkuje się także ze stali nierdzewnej, spieków, kompozytu, a nawet płytek ceramicznych! 

Modne i wytrzymałe blaty w zasięgu ręki

Wiesz już, który rodzaj blatów jest dla ciebie? Zobacz szeroką ofertę producenta BRW, by stworzyć wymarzoną kuchnię od podstaw. Znajdziesz w niej mnóstwo odcieni, kolorów, które na pewno spełnią twoje oczekiwania.