Produkty, które nawet w lodówce szybko się psują

Kuchnia Data publikacji: 10 kwietnia 2024

Nadchodzące lato i wysokie temperatury nie oszczędzają nie tylko ludzi, ale również jedzenia. Pod wpływem temperatury wszystko psuje się znacznie szybciej. Niestety, są i takie produkty, które nawet w lodówce potrafią wytrzymać jedynie dzień lub dwa, a później rozpoczyna się proces gnicia, pleśnienia, psucia się. Sprawdź, co lepiej zjeść od razu!

Kilka produktów, które trzeba zjeść szybko, nawet przechowując w lodówce

Ryby i owoce morza to elementy niezbędne w diecie każdego człowieka. Dietetycy i lekarze zalecają, by spożywać je 2-3 razy w tygodniu. Jednak nie można robić zakupów na zapas, ponieważ produkty te tylko świeże zawierają odpowiednio dużo witamin i minerałów. Co więcej, ryby i owoce morza są bardzo niebezpiecznym produktem dla zdrowia człowieka, jeśli zostaną zjedzone choć trochę nadpsute. Z tego powodu ryby i owoce morza należy zjeść maksymalnie szybko od momentu kupienia, nawet jeśli są przechowywane w lodówce.

Kolejny niebezpieczny produkt to przetwory mleczne. Są niezbędne dla organizmu, ponieważ zawierają sporo wapnia, jednak muszą być przechowane w lodówce i to stosunkowo krótko, aby ich zjedzenie było bezpieczne i nie szkodziło zdrowiu.

Mięso znane jest z bardzo szybkiego psucia, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Do zakupu mięsa na zapas należy podchodzić z ogromną ostrożnością, ponieważ nigdy nie mamy pewności, jak długo mięso leży w sklepowej ladzie. Ponadto w lodówce też nie może być zbyt długo przechowane, ponieważ wbrew pozorom panuje tam temperatura, która w mniejszym stopniu, ale sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Kupując mięso, warto robić to na bieżąco bądź je mrozić zaraz po zakupie. Przechowane w lodówce lepiej zjeść tego samego dnia lub następnego!

Przygotowana żywność gotowa do spożycia również może być niebezpieczna, jeśli będzie przechowywana zbyt długo, nawet w niższej temperaturze, jaką oferuje lodówka. Wynika to z faktu, iż w gotowej żywności znajdziemy wiele różnych składników, a każdy z nich ma inny termin ważności do spożycia.

Produkty, które lodówki nie lubią

Choć lodówka w większości wydaje się być najlepszym miejscem do przechowywania pożywienia, są też takie produkty, które lodówki nie lubią. Po odwiedzinach lodówki mogą np. zmienić swoją konsystencję lub smak.

Przykładem takich produktów są ziemniaki. Niska temperatura w lodówce sprawia, że skrobia, której w ziemniakach nie brakuje, natychmiast przekształca się w cukry. W ten sposób ziemniaki stają się bardziej słodkie i tracą swój naturalny smak.

Pomidory także nie lubią lodówki. Poza lodówką pomidor może wytrzymać nawet kilka długich dni, a przy okazji nie straci swojego cennego smaku czy aromatu. Przechowując pomidory w cieple, można zauważyć, że stają się nieco mniej jędrne, jednak nie zepsują się zbyt szybko i nie utracą swojego smaku.

Owoce tropikalne nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ chłód im nie służy. W ten sposób mogą całkowicie utracić swój smak i aromat. Ponadto w lodówce znacznie wolniej dojrzewają.

Chleb również nie lubi lodówki. Przechowując go w niskiej temperaturze, można być pewnym, że szybciej sczerstwieje i nie będzie nadawał się do spożycia. Jeśli nie planujesz zjeść zbyt dużej ilości chleba, a sporo go zostało — możesz go śmiało zamrozić.

Podobne artykuły