Wiosna i lato to sezon grillowy. Wiele osób chętnie decyduje się na taką formę spędzenia czasu już przy pierwszych podrygach cieplejszej temperatury. Dni są już znacznie dłuższe, dlatego wieczory można spędzać na zewnątrz, okryć się kocem, zapalić kilka świeczek i poczuć ten niesamowity klimat. Jednak grillowanie to nie tylko smaczne potrawy, ale również kilka cennych zasad, których warto przestrzegać, by posiłek był znacznie zdrowszy. Sprawdź, o jakich zasadach mowa i koniecznie zdecyduj się na ich wdrożenie!
Jeśli chcesz zdrowo grillować, nie możesz skupić się wyłącznie na doborze odpowiednich produktów do jedzenia czy dodaniu dużej ilości warzyw do posiłku z grilla. W zdrowym grillowaniu chodzi o coś więcej.
Chcąc mieć pewność, że Twoje potrawy są odpowiednio przyrządzone, przede wszystkim musisz zadbać o to, by przed każdym i po każdym grillowaniu wyczyścić ruszt. To na nim zazwyczaj pieczone są produkty, dlatego niesamowicie istotne jest, by każdy pręcik był maksymalnie czysty. Resztki pokarmowe, które pozostają po grillowaniu, mogą ponownie się spalać, w efekcie czego powstaną bardzo toksyczne dla organizmu substancje. Nawet grillowanie na tackach się nie sprawdzi, jeśli ruszt pozostanie brudny.
Odpowiednie przyrządzenie potraw z grilla nie polega na bezmyślnym wrzuceniu mięsa, kiełbasy czy szaszłyków na ruszt. Trzeba najpierw bardzo dokładnie rozpalić ogień, a następnie wytworzyć specjalny żar, na którym grillowanie wychodzi najlepiej.
Do rozpalania grilla warto używać brykietu bądź węgla z drzewa liściastych. Dlaczego takiego? Drzewa liściaste nie zawierają żywicy, która wydziela rakotwórcze substancje w czasie spalania. Z tego powodu lepszym wyborem jest węgiel z drzew liściastych bądź kawałki drewna tego rodzaju.
W przypadku grilla niekorzystnym jest rozpalania ognia przy użyciu lakierowanego drewna, papieru, kartonów czy innych podobnych przedmiotów. One również negatywnie wpływają na zdrowie.
Po rozpaleniu brykietu należy poczekać odpowiednio długo, by pojawiła się warstwa popiołu. Ma to miejsce zazwyczaj ok. 40 minut po rozpaleniu. Dopiero w tym momencie warto wykładać mięso na ruszt.
W ostatnim czasie można zauważyć, że ludzie chętnie decydują się na korzystanie z aluminiowych tacek podczas grillowania. Nie każdy jednak wie, czemu one dokładnie służą.
Otóż tłuszcz, który skapuje podczas grillowania na węgiel, automatycznie ulega spaleniu, w efekcie czego wydzielają się bardzo trujące związki, które ulatują ku górze, a więc wsiąkają w nadal grillowane mięso czy kiełbasę. By uniknąć tego procesu, warto zaopatrzyć się w specjalne tacki, które nie pozwolą tłuszczowi spłynąć.
Nie każdy lubi smak samego mięsa. Dobrze jest je przyprawić, nawet jeśli ma zostać zgrillowane. Czasem sól z pieprzem nie wystarczą, dlatego warto sięgnąć po dodatkowe przyprawy. Lepiej jednak unikać tych ze sklepu, ponieważ zazwyczaj zawierają niepotrzebne dodatki chemicznie wzmacniające smak. Najlepszym wyborem będą naturalne zioła i przyprawy, które być może masz w domu, ale o tym nie wiesz.
Estragon, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir czy kurkuma to fantastyczne przyprawy, bez sztucznych dodatków, które zdziałają prawdziwe cuda, jeśli chodzi o smak grillowanych potraw.
Dobrze jest też zrezygnować z zakupu przygotowanego już mięsa, które wręcz ocieka sztuczną marynatą. Nigdy nie można mieć pewności, jakie składniki faktycznie zostały użyte, a ponadto zazwyczaj takie marynaty posiadają niepotrzebne dodatki chemiczne, konserwanty, wzmacniacze smaku, które absolutnie nie są dobre dla naszego zdrowia.
Samo w sobie grillowanie nie jest trudne. Żar wydobywa smak z mięsa umieszczonego na ruszcie. Warto jednak czasem natrudzić się trochę przed grillem, by przyrządzić jeszcze pyszniejsze mięso czy rybę z grilla. Wystarczy samodzielnie przygotować marynatę z prostych składników, które każdy w domu posiada. Gotowe marynaty nie oddziałują pozytywnie na nasze zdrowie i nie można wtedy mówić o zrównoważonym posiłku.
Do domowej marynaty często potrzeba tylko trochę oliwy lub oleju, maślanki czy jogurtu, octu winnego bądź cytryny, a także musztardy, czosnku, naturalnych ziół i przypraw. Tak przyrządzona marynata sprawi, że mięso będzie w środku soczyste, a nie suche i twarde.
Jak widać, dbanie o zdrowe grillowanie wcale nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy nieco sobie wpoić te zasady, by czerpać jak najwięcej dobrego z sezonu grillowego, który niebawem się rozpocznie.