Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Lubisz jeść masło orzechowe? Ma to swoje zalety i dzisiaj Ci je przybliżmy. Samo masło wykonywane jest z nasion orzachy podziemnej. Zapewne znacie je pod potoczną nazwą, której używamy czyli orzeszków ziemnych. W Polsce nie jest może to produkt bardzo popularny, ale w USA stanowi jeden z elementów kultury kulinarnej. Na pewno nie raz widzieliście w filmach jak na śniadanie dzieci zajadają kromki chleba posmarowane tym masłem. Używa się go tam też do wielu wypieków.

Wiele osób mylnie kojarzy je z kremem czekoladowym to jednak zupełnie coś innego. Nie tylko smak je różni, ale też właściwości zdrowotne. Co prawda jest ono też bardzo kaloryczne, ale jeśli jednak interesujemy się tematem kaloryczności produktów, to wiemy, że niektóre kalorie są lepsze od innych. Tak jest w przypadku masła orzechowego, które dzięki zawartości zdrowych tłuszczy jest dobrym źródłem energii. Co nie oznacza jednak, że jeśli jesteśmy na diecie to powinniśmy się nim zajadać. Nie ma co jednak unikać go jak ognia.

Naturalny skład, a im prostszy tym lepszy zapewnia nam mnogość witamin, minerałów, ale też białka i błonnika. Pamiętajcie tylko o tym, że jedna łyżka tego masła orzechowego to aż 100 kcal.

Zalety jedzenia masła orzechowego

Dobra energia

Zacznijmy od tego o czym już wspomnieliśmy. Dobre tłuszcze zawarte w tym maśle są źródłem dobrej energii, której możemy dostarczyć organizmowi. Oprócz tego dostarczamy mu minerałów i witamin, a także białka, które jest bardzo potrzebne, zwłaszcza dzieciom oraz błonnika, który na przykład ułatwia wypróżnianie.

Dlatego jedzenie masła orzechowego od czasu do czasu nie tyle nie przeszkodzi nam w diecie, ale też sprawi, że efekty odchudzania będą lepsze. Pamiętaj tylko, że nie możesz przesadzać i kilka łyżek w tygodniu w zupełności wystarczy. Stosujmy je jako dodatek do tego co jemy, a nie jako podstawę naszego dania.

Zmniejsza ciśnienie i poziomu złego cholesterolu

Nienasycone tłuszcze zawarte w maśle orzechowym przyczyniają się do zmniejszenia poziomu LDL – złego cholesterolu. To natomiast chroni nasze serce przed chorobami.

Zawartość potasu, która w maśle orzechowym jest spora pomaga natomiast w regulowaniu ciśnienia krwi i pomaga w jego obniżeniu.

Poprawia pamięć i pracę mózgu

Dzięki zawartości kilku minerałów jak cyn i magnez, a też dzięki witaminie E masło orzechowe jest dobrym paliwem dla mózgu. Jeśli masz okres wysilenia umysłowego możesz włączyć go do diety jako dobry wspomagacz. Powinny też jeść je osoby starsze aby zadbać o pracę swojego mózgu i pamięci.

Pomaga w regeneracji mięśni

Masło orzechowe jest popularną przekąskę wśród osób ćwiczących na siłowni. To dlatego, że zawiera tłuszcze, które dodają energii naszemu organizmowi, ale też potas, który pomaga w regeneracji mięśni zmęczonych treningiem.

Poprawia jakość snu

Masło to zawiera też aminokwasy, które skutecznie poprawiają jakość snu. Oznacza to, że mimo, iż śpisz tyle samo to rano obudzisz się bardziej wyspana.

Zobacz również: Kalkulator snu – ile spać?