Zobacz dlaczego codziennie warto jeść ogórki kiszone

Zdrowie Data publikacji: 02 marca 2018

Badania przeprowadzone przez Matthew Hilimire z College of William and Mary, a następnie opublikowane w „National Center for Biotechnology Information” pokazują, że warto jeść regularnie ogórki kiszone.

Jedzenie ich może chronić nas przed stresem czy nerwicą. W czasie fermentacji ogórków powstają substancje, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia. Gdy w naszych jelitach znajduje się za mało bakterii jelitowych wydzielanie tego hormonu może być zaburzenie. Żywność sfermentowana, która zawiera probiotyki sprzyja odpowiedniej florze bakteryjnej  w naszych jelitach.

Powinnaś je polubić zwłaszcza jeśli jesteś na diecie. Dzięki kiszeniu są one lekkostrawne. Dzięki temu wspomagają proces odchudzania i dobrze wpływają na nasz organizm. Pomagają również usuwać z organizmu nagromadzoną wodę co jest bardzo pożądanym podczas odchudzania efektem. Warto pamiętać również o tym, że niedobór bakterii jelitowych sprzyja otyłości.

Oprócz tego ogórki kiszone są bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawierają między innymi witaminy takie jak:

  1. Witamina C
  2. Witamina B2, B3, B6, B12
  3. Witamina E
  4. Witamina K

Oprócz tego są źródłem błonnika. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i zmniejszają wchłanianie tłuszczy z pożywienia. Tak – to świetny dodatek do obiadu w ramach surówki :)

Jedzenie ogórków kiszonych może zmniejszyć objawy takich chorób jak:

  1. autyzm
  2. celiakia
  3. padaczka
  4. zmiany nastrojów
  5. zapalenia stawów

Jak zrobić ogórki kiszone

Najlepszym wyborem będzie zrobienie ogórków kiszonych samodzielnie w domu. Dzięki temu nie ma w nich innych dodatków np. cukru, który negatywnie wpływałby na naszą dietę.

Składniki

  • 1kg ogórków gruntowych
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • łodya kopru
  • 1l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Na dnie dużego słoja do kiszenia ułóż przyprawy.
  2. Ogórki dobrze umyj i ułóż ciasno w słoju.
  3. Do garnka wlej wodę i posól, zagotuj i gdy ostygnie zalej nią ogórki.
  4. Ogórki przykryj gazą aby nie wlatywały tam muszki. Możesz je dociążyć talerzykiem i kubkiem z wodą aby były ciasno w słoju.
  5. Trzymaj w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni.
  6. Po tym czasie przenieś je w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach będą małosolne, potem się ukiszą.

Źródło artykułu: http://lifewaykefir.com/eat-pickles-be-cool-as-a-cucumber/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły