Dynia jest jednym z popularniejszych jesiennych warzyw, która zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Gdy nadchodzi jesień przygotowujemy coraz więcej potraw na bazie dyni, a nawet deserów. To bardzo dobrze bo dynie są bardzo zdrowym warzywem. Sezon na dynię trwa aż do pierwszych przymrozków dlatego na pewno zdążycie jeszcze wypróbować kilka przepisów.
Dynia przybyła do Nas z Ameryki, a jej uprawa jest bardzo prosta. Możesz zacząć uprawiać ją w swoim ogródku czy nawet na balkonie jeśli przygotujesz odpowiednio duże donice. Owoce dyni na pewno doskonale znacie, kuliste pomarańczowe i duże z płaskimi nasionami. Dojrzałe dynie zbiera się pod koniec lata. Dynia jest bogata w witaminyu takie jak A, C, PP, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
Dynia do tego jest bardzo dobrym źródłem błonnika więc poprawia trawienie, ułatwia wypróżnianie i daje uczucie sytości, a do tego jest dietetyczna bo zawiera jedynie 33 kcal na 100g! Można więc jeść ją bez obaw o wagę – o ile przygotujemy ją w niskokaloryczny sposób. Ja lubię dynię pieczoną w ziołach jako dodatek do obiadu :)
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.