Czujesz, że zaczyna łapać cię przeziębienie? Przechodzą cię zimne dreszcze, gardło zaczyna boleć, a oddychanie staje się coraz trudniejsze przez zapchany nos? To znaki, że czas sięgnąć po naturalne antybiotyki, które masz w swojej kuchni.
W tym artykule dowiesz się, jakie produkty spożywcze mogą wspomóc twój układ odpornościowy i pomóc w szybszym pokonaniu przeziębienia. Odkryj, jak naturalnie wzmocnić swoje zdrowie i zwalczyć infekcje dzięki darom natury!
Czosnek jest prawdopodobnie najlepiej nam znanym naturalnym antybiotykiem i jest on produktem, który jako pierwszy przychodzi nam na myśl. Zawiera on allicynę, która odpowiada za ostry zapach i jednocześnie ma działanie antybiotyczne.
W przypadku przeziębienia czosnek najlepiej jeść świeży. Możemy pokroić go w plasterki i dodać do kanapek. Możemy też przecisnąć go przez praskę i dodać jako aromatyczny składnik sałatki. Który ze sposobów wybierzesz, zależy od ciebie. Ważne, tylko aby nie był poddawany obróbce termicznej, bo jego działanie będzie dużo słabsze.
Syrop z cebuli to zmora dzieciństwa dla wielu osób. Warto jednak się z nim przeprosić, gdyż związki siarki zawarte w cebuli skutecznie rozprawiają się z bakteriami. Jeśli nie przepadasz za nim, możesz jeść cebulę świeżą, jako dodatek do kanapek, sałatek oraz innych potraw.
Chrzan daje niesamowitą ulgę podczas kataru. Natychmiast odtyka zatkany nos. Zawdzięcza to swojemu ostremu zapachowi i smakowi. Dodatkowo zawiera też związki o działaniu antybiotycznym. Dlatego warto go jeść podczas przeziębienia. Najłatwiej jest go zetrzeć, a następnie dodać do kanapek lub sałatek.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.